Türkiye'nin 7 büyük ilinde son durum

İstanbul'da en çok rağbet gören ve değer kazanan bölgeler nereleri?

Türkiye'nin 7 büyük ilinde son durum

İstanbul'un taşı toprağı altın derler... Bu söz özellikle son zamanda bir hayli popüler oldu. Alınacak konutun konforu ve tasarımının yanı sıra mevkisi, altyapı sorunlarının aza indirgenmesi, merkeze yakınlığı ve ulaşım rahatlığı, canlı bir bölgede bulunuyor olması, bunun yanı sıra huzurlu ve güvenli bir yaşam vaadetmesi değerini artıyor. Uzmanlar 'yatırım yapmak için doğru zamandasınız' diyor. Peki hangi bölgeler değer kazanıyor?

Anadolu yakasına baktığımızda Ataşehir, Kurtköy, Kartal, Çekmeköy, Sarıgazi ve Tuzla rağbet gören semtler arasında yer alıyor.. Bu bölgeler; zemin şartları, iş ve alışveriş merkezleri, modern ve konforlu yaşam alanlarının oluşması, Formula 1 Pisti ve Sabiha Gökçen havalimanı, TEM ve E5 yoluna yakınlığı, İDO ve Kadıköy - Kartal hafif metro gibi toplu taşıma araçları sebebiyle İstanbul'un yeni çekim merkezi olmaya adaylar.

Avrupa yakasında ise Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçeşehir, Büyükçekmece gibi şehrin merkezine uzak ama yeni yerleşim alanları ile yeni bir dünyanın kapılarını açan bölgeler kaşımıza çıkıyor. Ciddi projeler ve ulaşım avantajı ile talepleri her geçen gün artıyor.

TÜRKİYE'NİN 7 BÜYÜK İLİNDE SON DURUM
Garanti Mortgage'ın desteğiyle Reidin.com tarafından hazırlanan Reidin.com Emlakendeks’in Eylül ayı raporuna göre, Türkiye’nin 7 büyük ilindeki (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli) konut satış fiyatları ve kira değerlerinde bir önceki aya göre bazı şehirlerde artış, bazı şehirlerde ise düşüş gözlemlendi.

Eylül ayında, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir yüzde 0.83’lük artışla İstanbul oldu. İstanbul’u yüzde 0.59 ile Kocaeli, yüzde 0.37 İzmir ve yüzde 0.36 ile Adana izledi. Öte yandan Ankara’da yüzde 0.36, Bursa’da yüzde 1.70 ve Antalya’da yüzde 2.33 oranında bir gerileme görüldü.

Kira değerlerine bakıldığında ise Kocaeli yüzde 1.74’lük değerle en fazla artış gösteren şehir oldu. Antalya’daki kira değerlerinde yüzde 0.07 oranında artış yaşanırken, Adana’da yüzde 0.62 düşüş gözlemlendi. Bursa, İstanbul, İzmir ve Ankara’daki kira değerlerinde ise bir değişim olmadı.

ESKİ YERLEŞİM YERLERİ HER ZAMAN KAZANDIRIYOR
Öte yandan Remax Gayrimenkul Danışmanı Jale Arıslı'nın verdiği bilgiler de tüketicileri yönlendirici durumda.

Etiler, Levent, Maslak, Ulus gibi eski yerleşim yerlerini değerini koruduğunu belirten Arıslı, "Bu bölgelerde yeni üretim az ama her zaman talep olduğu için fiyatlar yüksek seyrediyor. Bu bölgelere yatırım yapanlar mutlaka kârlı çıkıyor" diyor.

Yeni gelişen bölgeler ele alındığında, projelerle doğru orantılı olarak Şerifali, Kurtköy, Beylikdüzü gibi yerlerin önem kazandığını vurgulayan Arıslı, buraya yatırım yapanların 5-10 yıllık bir süreçte ciddi kazanç sağlayacaklarını söylüyor.

Kiralarda ise dairenin büyüklüğü, binanın yaşı, site içerisinde konumlandırılması, manzarası ve aktivite özelliklerinin fiyatları yukarılara çektiğinin altını çiziyor.

YATIRIM YAPACAKLARA ÖNERİLER
Arıslı, yatırım yapmayı düşünenlere ise birkaç öneride bulunuyor:

"Eski yerlerim yerleri değerini koruyor. Uygun fiyata bulunan yerler her zaman değerlendirilebilir. Ama yeni projelere başlangıç aşamasından girmek önemli bu durumdada projeyi yapan inşaat firmasının durumu ve projeyi bitirilebilirliği önem kazanıyor. Burada yatırımcının almak istediği risk önemli hale geliyor. Bölgedeki ulaşım imkanlarının iyileştirilmesi ve yeni yapılan projeler aynı bölgedeki diğer fiyatları da artırıyor.

ARSA MI YOKSA KONUT MU DAHA AVANTAJLI?
Uzun vadeli yapmayı planlayanlar için herzaman arsa avantajlı ama kısa vadede getiri bekleyenler için konut ve işyeri yatırımı daha kolay.




Sayfa Yükleniyor...