Türkiye'nin elektriği özelleşti

Türkiye'deki tüm elektrik dağıtım bölgeleri kamudan özel sektörün eline geçti. Kamunun toplam geliri 15.8 milyar doları buldu.

Türkiye'nin elektriği özelleşti

Türkiye'nin elektrik dağıtımdaki özelleştirme serüveni bugün yapılan üç ihaleyle son buldu.


Özelleştirilen elektrik dağıtım bölgelerinden toplamda 15.8 milyar dolarlık gelir elde edildi. Elektriği artık devlet değil özel sektör dağıtacak.

Özelleştirme işlemi biten dağıtım bölgeleri arasında Başkent Elektrik Dağıtım, Meram Elektrik Dağıtım, Sakarya Elektrik Dağıtım, Osmangazi Elektrik Dağıtım, Çamlıbel Elektrik Dağıtım, Uludağ Elektrik Dağıtım, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. bulunuyor.

Sözleşme aşamasında bulunan bölgeler arasında Yeşilırmak, Fırat, Vangölü Elektrik Dağıtım bölgeleri yer alıyor.

Onay aşamasında bulunan bölgeler ise Aras Elektrik Dağıtım, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, Gediz Elektrik Dağıtım, Trakya Elektrik Dağıtım, Dicle Elektrik Dağıtım bulunuyor.

Özelleştirme programındaki elektrik dağıtım bölgeleri, Türkiye'nin dağıtım şebekesi, coğrafi yakınlık, yönetimsel yapı, enerji talebi ve diğer teknik mali etkenler dikkate alınarak 21 dağıtım bölgesine bölünmüştü. Bu dağıtım şirketlerinden Başkent EDAŞ, Sakarya EDAŞ ve Meram EDAŞ 2009 yılında özelleştirilmişti.

Kayseri ve civarı ile Aydın-Denizli-Muğla bölgeleri 3069 sayılı kanun çerçevesinde özel şirketler tarafından işletiliyordu. Göksu EDAŞ ise 3096 sayılı kanun çerçevesinde devredilebilmesi için özelleştirme programından çıkartılmıştı.

HANGİ İHALEYİ KİM ALDI?

Sayfa Yükleniyor...