Güneş enerjisinde 1,5 milyar dolarlık ilk ihale Konya'da

Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında başlatılacak ihalelerden ilkinin, bin megavatlık kapasite için Konya Karapınar'a yönelik gerçekleştirilmesi ve ilk etap yatırım miktarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor. Proje Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi yatırımı olacak.

Güneş enerjisinde 1,5 milyar dolarlık ilk ihale Konya'da

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) taslağından derlenen bilgilere göre, yenilenebilir enerjide Türkiye'yi hem üretim hem de Ar-Ge merkezi haline getirmek için yeni adımlar atılacak.

YEKA kapsamında yapılacak yenilenebilir enerji projeleri 5'inci bölge yatırım teşviklerinden faydalanırken, projelerde teknoloji transferi ve üretimde yerlilik oranı en yüksek olan şirketlere öncelik verilebilecek.

Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın bu hafta içinde açıkladığı ilk yenilenebilir enerji ihalesine daha önce YEKA alanı ilan edilen Konya-Karapınar için çıkılacak.

1,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM

Söz konusu bölgedeki yatırıma ilk etapta bin 500 megavat bağlantı izni verilmesi planlanırken, ilk ihalenin bin megavat için açılması öngörülüyor. Bu projenin ilk etapta üretim tesisi, iletim hatları ve diğer yan harcamalarla beraber toplam 1,5 milyar doların üzerinde bir yatırım miktarına ulaşacağı hesaplanıyor.

Böylece, kalan 500 megavatlık kapasite için de başka bir ihale gerçekleştirilebilecek.

İHALE KASIMDA YAPILACAK

İhaleye ilişkin duyuru ve yönetmeliğin bu ay yatırımcılara duyurulması, ihalenin ise kasımda yapılması planlanıyor. Bu takvime göre, ihaleye çıkılan bölgede arazi, aralık ayında yatırımcıya teslim edilecek.

İhale, belirlenen tavan fiyat üzerinde açık eksiltme usulüyle yarışma şeklinde düzenlenecek.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi yatırımı olacak bu projede ise silisyum teknolojisinin kullanılması hedefleniyor.

Sayfa Yükleniyor...