Türkiye'nin gözü Suudi petrolünde

Enerji Bakanı Yıldız, İran'dan ham petrol alımını azaltan Tüpraş'ın Libya ile bir milyon tonluk anlaşma yaptığını, Suudi Arabistan ile de kontrat görüşmelerinin başladığını açıkladı.

Türkiye'nin gözü Suudi petrolünde

Enerji Bakanı Taner Yıldız, ABD'nin, İran'dan petrol ithalatını büyük ölçüde azalttığı için Türkiye'yi bu ülkeye yönelik yaptırımlarından muaf tutma kararının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Tedarikçi sayısını artırma çalışmaları kapsamında Libya'yı 12. sıraya almıştık" diyen Yıldız şunları kaydetti: "Suudi Arabistan'dan uzun vadeli petrol alımı için kontrat görüşmeleri başladı. Miktar için taraflar kendi aralarında görüşecekler. Suudi Arabistan'dan da spot (petrol) alımlar portföyümüze eklenmiş olacak."

Türkiye'nin İran ile ticaret hacmi en yüksek ülkelerinden başında geldiğini belirten Yıldız, "Sıkıntı yaşamamız söz konusu değil, ilişkilerimiz ticaret hacmini artırmaya dönük" dedi.

'PETROL KARŞILIĞI EV'DE SONA GELİNDİ
Enerji Bakanı Yıldız, Venezuela ile petrol karşılığı müteahhitlik görüşmelerinde son aşamaya geldiklerini söyledi. Türkiye ile Venezuela arasında petrol karşılığında konut yapılmasına ilişkin anlaşma için bir süredir müzakere yürütülüyordu.

'DOĞALGAZ FİYATLARI YÜKSEK'
Ham petrol fiyatlarının düşmesinin ardından doğalgaz fiyatlarının inip inmeyeceğinin sorulması üzerine de Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının istedikleri düzeye inmediğini ve hala yüksek olduğunu söyledi. Yıldız, ''O açıdan kendi içerisinde maliyetlerimize bakıyoruz ve her ay sonu kamuoyu ile paylaşıyoruz'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...