Türkiye'nin önündeki üç seçenek

Mahfi Eğilmez, enflasyon mu, işsizlik mi tartışması üzerinden Türkiye'nin önündeki seçenekleri Phillips Eğrisi analiziyle anlattı

Türkiye'nin önündeki üç seçenek

NTV'de yayınlanan 10'da programında Servet Yıldırım ve Mahfi Eğilmez "enflasyon mu, işsizlik mi" tartışmasına değindi. 

NTV Ekonomi Danışmanı Eğilmez şunları söyledi: "Eski bir tartışma. Yeni Zelandalı ünlü iktisatçı William Phillips'in geliştirdiği bir çalışma var. İngiltere'de 1891'den 1957'ye kadar olan dönemi kapsayan meşhur bir makalesi var, buna Phillips Eğrisi analizi deniyor. Phillips Eğrisi dikey ekseninde enflasyon, yatay eksende işsizlik ölçülüyor. Mavi çizgiler yıllar itibariyle verileri gösteriyor. Siyah çizgi ise eğilimi gösteriyor.

PHILLIPS EĞRİSİYLE ANALİZ

Türkiye'nin önündeki üç seçenek - 1

Yukarıdaki tablo Türkiye'de 2008'den 2015'e olan dönemi kapsıyor. Enflasyon yüksek olduğu dönemde enflasyon inince işsizlik çok fazla etkilenmiyor. Kısa dönemde enflasyonu indirince artık enflasyondaki bir birimlik düşüş işsizliği daha fazla artırıyor. Türkiye için bugün artık enflasyonu düşürmenin bedeli işsizlikte biraz daha ağır. Türkiye enflasyon mu, işsizlik mi seçeneğiyle karşı karşıya. Enflasyonu düşürmenin bedeli işsizlik artışı olacak.

TÜRKİYE'NİN ÜÇ SEÇENEĞİ

Ya enflasyonu düşürüp yüzde 5'e çekecek, işsizlik artacak. Ya da enflasyona katlanırım deyip işsizliği düşürecek. Üçüncü seçenek yapısal reformları yapıp ikisini de düşürmeye çalışmak."

Sayfa Yükleniyor...