Türkiye'nin röntgeni çekilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin her 5 kilometresinden toprak örneği alıp maden zenginliğini tespit edecek.

Türkiye'nin röntgeni çekilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin röntgenini çekecek, yerli kaynaklar tespit edilecek. Bakan Berat Albayrak'ın talimatıyla harekete geçen uzmanlar, Türkiye'yi 5'er kilometrekarelik alanlara ayırıp toprak örneği alacak, yer altındaki maden zenginliğini ortaya koymaya çalışacak. Havadan yapılacak görüntülemeyle türkiye'nin jeofizik ayrıntıları çıkarılacak.

Türkiye’nin ilk defa başvuracağı yöntem ile kuzeyden güneye, doğudan batıya her 5 kilometrekarasinde toprak altı, bitki ve sulardan numune alınıp; altın, lityum, uranyum gibi 57 elementin analizi yapılacak. Türkiye’nin jeofizik ve jeokimya haritaları çıkarılarak toprak zenginliğinin ne olduğu, yer altında hangi madenlerin olabileceği ortaya koyulacak.

Projeyle radyoaktif mineraller, kömür, petrol ve doğalgaz kaynaklarının belirlenmesi bekleniyor. Jeokimya haritaları dünyada maden aramacılığında uygulanan en yaygın yöntem olarak biliniyor. Dünyada bulunan maden yataklarının yüzde 70’inin jeokimya çalışmaları ile bulunduğu belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...