"Türkiye'nin yeterli rezervi var"

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın ne kadar döviz rezervine sahip olduğu, son dönemin sıcak tartışma knulaırndan biri. Konuya ilişkin bir analiz hazırlayan golbal finansal hizmetler şirketi BGC Partners, "Türkiye kısa vadeli borçlarını ödeyebilir mi?" sorusuna 'evet' yanıtı verdi ve "Yeterli miktarda rezerv var" tespiti yaptı.

"Türkiye'nin yeterli rezervi var"

Golbal finansal hizmetler şirketi BGC Partners, yıtırımcıları ile paylaşmak üzere hazırladığı analizinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervlerinde net rezervlere bakmanın yanlış olduğunu belirtti. 

Merkez Bankası'nın rezervleri azalırken, Türkiye'de yerleşik kişi ve kurumların döviz mevduatlarının tarihi yüksek seviyelerde bulunduğuna dikkat çeken BGC, "Cari açık bu seviyelere düşmüşken ve ekonomideki durgunluk gözönünde bulundurulduğunda döviz için ciddi bir talep yok. Türkiye'nin kısa vadeli yükümlülüklerini karşılayacak yeterli rezervi var" değerlendirmesinde bulundu. 

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, Türkiye'de yerleşik kişilerin döviz hesaplarının toplam mevduatın yüzde 53'üne çıkarak rekor kırdığını vurgulayan BGC analizinde "Türkiye kısa vadeli borçlarını ödeyebilir mi?" sorusunun cevabının kesinlikle 'evet' olduğu belirtilerek, ancak bunun için nereye bakılmasını bilmek ve anlamak gerektiği de kaydedildi. 

Türkiye'nin dış borç miktarı ile rezervlerinin karşılaştırılmasının yanlış bir bakış açısı olduğu dile getirilen analizde, Merkez Bankası rezervinin ülkenin mevcut tüm yabancı para rezervlerini içerdiğine vurgu yapıldı.

Yerel bankaların Merkez Bankası'nda rezerv gereksinimlerinin bir parçası olarak 56 milyar dolar tutarında bir karşılık tuttukları kaydedilen analizde, şirketler, bankalar veya yatırımcıların alacaklılara ödemeleri için bu rezervi kullanabileceğinin unutulmaması gerektiği belirtildi.

"Başka bir deyişle, net rezervler, teknik olarak akut yabancı para ihtiyaçlarının olduğu zamanlarda kullanılabilir" diyen BGC Partners'in analizinde, net rezervler konusunda takıntıya gerek olmadığının da altı çizildi. 

Merkez Bankası'nın sermaye istatistiklerinin bir parçası olarak "Uluslararası Yatırım Pozisyonu" adlı bir tablo yayınladığını ve finansal alacaklar ile yükümlülükleri bu raporda görmenin mümkün olduğu belirtilen analizde şu ifadelere yer verildi: 

"Türkiye'nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Şubat 2019 itibarıyla 363 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Doğrudan yatırımları hariç tutarsak, net 273 milyar dolara düşmektedir. 106 milyar dolarlık kısa vadeli borç mevcut. Yabancı yatırımcıların toplam özkaynaklarının ve iç borçlanma tutarının toplam 43 milyar dolar olduğunu gözönünde bulundurarak, Türkiye'nin yeterli miktarda rezervi olduğuna inanıyoruz."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Dolar
  • Ekonomi
  • Merkez Bankası

Sayfa Yükleniyor...