Türkiye'ye 2.2 milyar Euro kredi

Dünya Bankası, EBRD ve EIB Doğu Avrupa'ya 24.5 milyar Euro kredi sağlayacak.

Türkiye'ye 2.2 milyar Euro kredi

Dünya kalkınma bankaları başkanları yaptıkları ortak açıklamada Orta ve Doğu Avrupa'nın  ekonomik krizden etkilenen banka ve şirketlere 24.5 milyar Euro (31.2 milyar dolar) kredi vereceklerini açıkladılar.

Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası (EBRD) ve Avrupa Yatırım Bankası'nın (EIB) iki yıl sürecek program kapsamında  bölgede faaliyet gösteren bankalara ve küçük orta ölçekli şirketlere hızlı ve büyük ölçekli finansman ve sermaye desteği sağlanacağı  belirtildi.

    EIB Başkanı Philippe Maystadt, "Bu plan sayesinde ekonomik krizden etkilenen bölge ülkelerinde reel ekonominin bankalar üzerinden  kaynaklara ulaşması hızlanacak" dedi.

    EBRD tarafından yapılan yazılı açıklamada bankanın başkanı Thomas Mirow "Kurumlar, Doğu Avrupa'daki krize zamanlaması doğru,  pratik ve etkin bir çözüm bulmak için çalışıyorlar" dedi.

    Bir EBRD yetkilisi, planın Avrupa Birliği'nin gelişmekte olan Avrupa ülkelerindeki krizle mücadele çabalarını desteklediğini belirtti.

TÜRKİYE'YE 2.2 MİLYAR EURO KREDİ
Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine Nisan sonuna kadar 8.5 milyar Euro kredi sağlayabileceğini açıkladı.

    EIB Başkanı Philippe Maystadt, kredi paketinin acil bir kaynak aktarımı olmadığını, ayrılan  kaynağın çoğunun önceden planlanmış kaynaklar olduğunu ve kredilerin bir bölümünün bölge  ülkelerinde faaliyetleri artırma çalışmaları şeklinde değerlendirilebileceğini belirtti.

    Maystadt, 5.7 milyar Euro'luk kaynağın daha önce EIB tarafından onaylandığını, ancak  Nisan sonuna kadar 2.8 milyar dolarlık kaynak daha ayrılmasının beklendiğini belirtti. Ek bir  kaynak yaratılması ile toplam kaynakların 2010 sonuna kadar 11 milyar Euro'ya çıkabilecek.

    Kaynakların bölgede faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli şirketlere kullandırılması  amacıyla yerel bankalara verilmesi planlanıyor. Maystadt, AB'ye yeni üye olan Doğu Avrupa  ülkelerine 4.4 milyar Euro, Batı Balkanlar'a 1.9 milyar Euro ve Türkiye'ye 2.2 milyar Euro'nun  sağlanacağını belirtti.

    Avrupa Birliği'nin uzun vadeli kredi sağlayan bankası olan EIB, AB üyelerinde kalkınmanın  desteklenmesi amacıyla faaliyet gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...