Türkiye'ye 600 milyon dolarlık enerji kredisi

Dünya Bankası, Türkiye'ye vereceği 600 milyon dolarlık yenilenebilir enerji kredisini onayladığını açıkladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türk Özel Sektörü Yenilenebilir Enerji ve Enerji Etkinliği Projesi kapsamında verilecek kredinin 500 milyon dolarlık kısmının Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), 100 milyon dolarlık kısmının ise Temiz Enerji Fonu'ndan (CTF) karşılanacağı belirtildi.

Açıklamada, son yıllarda gerçekleşen ekonomik büyümeye paralel olarak Türkiye'deki enerji talebinin hızla arttığı, buna karşın Türkiye'nin enerji güvenliği ile, sera gazı emisyonları başta olmak üzere iklim değişikliği etkilerini azaltmak gibi ikili bir tehditle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Projenin temel amacının özel sektör eliyle yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji üretiminin artırılmasına yardımcı olmak ve enerji etkinliğini artırarak sera gazı emisyonlarını azaltmak olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin güneş, rüzgâr, su, biokütle ve jeotermal gibi önemli yenilenebilir enerji kaynaklarını hayat geçirilmesinin amaçlandığı belirtilerek, projenin enerji etkinliği yönünde alınacak önlemlerle enerji tüketimindeki kaybın azaltılmasını da içerdiği belirtildi.

Söz konusu projenin Temiz Enerji Fonu'ndan düşük faizli fon sağlayacak ilk proje olduğunu belirten Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, "Proje, Türk girişimcilere yenilenebilir enerji kaynakları geliştirmeleri için Türk bankaları yoluyla destek sağlanacak bir mali mekanizma kuracak" dedi.

Proje kapsamında Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) IBRD ve CTF'den 350 milyon dolar ve 70 milyon dolarlık, Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) ise 150 ve 30 milyon dolarlık kredi tahsisi yapacak.

Sayfa Yükleniyor...