Türklerin el emeği, göz nuru

Hem eğlence hem de alışveriş merkezi konseptiyle hizmet verecek olan "dünyanın en büyük çadırına" Türkler imzasını atacak!

Türklerin el emeği, göz nuru

Ünlü İngiliz mimari grup Foster&Partners, dünyanın en büyük çadırını tasarladı. Orta Asya’nın en önemli projelerinden biri olan "Khan Shatyr Eğlence ve Alışveriş Merkezi" misafirlerini ağırlayacağı günü bekliyor.


Sembol İnşaat tarafından Kazakistan'ın başkenti Astana'da inşa edilen "dünyanın en büyü çadırı", İngiliz mimar Lord Norman Foster‘ın imzasını taşıyor.

Yapımına 2006 yılının Haziran ayında başlanan, Astana'nın ilk ve tek yaşam merkezi olacak bu dev çadır; 150 metre yüksekliğinde ve her biri 2 bin 300 tondan oluşan üç ayaklı metal kütlelerin üzerine yerleştirilecek. Binanın dış yüzeyini kaplayan çelik halatlar, Boğaz Köprüsü'nde kullanılan incelikte. İtalya'da yapılan bu halatlar, çelik sütunlara örüldü.

6 katlı olan alışveriş merkezi toplam 120 bin metrekare alana sahip. İnşaatta çoğu Türk bin 350 kişi çalışıyor. Bunların 400'ü ise çelik halatların bağlayan dağcılardan oluşuyor.

Kazakistan'da hava kış aylarında bir hayli soğuk. İnsanın içini titreten derece... Özellikle Astana'da sıcaklık -30 dereceyi bulabiliyor. Ancak çadırın içindeki ısıtma sistemi sayesinde en soğuk havada bile sıcak bir atmosfer yakalamak mümkün. Çadırı kaplayan ETFE (üç katmandan oluşan özel bir materyal) sayesinde gün ışığının iç mekanlara yansıması sağlanırken, bir yandan da yapı sert iklim şartlarına karşı korunuyor.

DALGA HAVUZU BİLE VAR
Çadır, 60 bin metrekare kiralanabilir alanıyla dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapacak. Projenin en büyük özelliği ise günlük yaşamın tüm ihtiyaçlarına cevap verecek ve hayatı çok daha eğlenceli hale getirecek bir merkez oluşturması. Denizi aratmayan devasa bir havuzu ve IndoorBeach’i, dalga havuzu, aquapark’ı, fitnessmerkezi, yürüyüş alanları, wellnessmerkezi ve spa’sı, 9 bin metrekarelik eğlence merkezi ile kazakistan'da hayallerin ötesinde bir yaşam alanı sunacak.

SINIRSIZ EĞLENCE
750 metrekarelik alanıyla eğlence ve alışveriş merkezine farklı bir renk getirmesi planlanan "Fashion Bar"; DJ performansları, defileleri, ünlü simaları, zengin mutfağı ile eğlencenin yeni adresi olacak.

Eğlenmekten öte dinlenmek ve dostlarınızla keyifli bir sohbet etmek istiyorsanız cafe ve restoran; doyasıya bir sinema keyfi yaşamak istiyorsanız da sinema salonu gibi alternatifleriniz de var.

Projenin bir diğer sürprizi ise çadırın çevresinde yer alacak olan residenceler... Alışveriş merkezi, her birinde 90 daire olan 8 adet residence binasi ile bir köprü yardımıyla bağlanacak. Dairelerin satışını ise Rixos Grubu gerçekleştirecek.

"Çadır"da mağaza açmak isteyen müşteriler şimdiden sıraya girmiş durumda.

DİĞER PROJELER NELER?
- Rixos President Hotel Astana: Hem Kazakistan Cumhurbaşkanlığı'nı hem de ülkeye misafir olan dünyanın önemli devlet liderlerini ve işadamlarını ağırlayan otel.

- Baris Piramidi: Ünlü ingiliz Mimar Lord Norman Foster'in kaleminin harikası. Ayni zamanda dinlerin merkezi konumunda. Astana'nın sembol projelerinden biri olma özelliğin taşıyor.

- Astana Congress Center: 42 bin metrekare bir alana sahip, yatırımı 160 milyon dolara gerçekleştirilen ve bir çok önemli organizasyona ev sahipliği yapan kongre salonu 2008 yılının Kasım ayında hizmete girdi.

- Astana Stadium: Üzeri açılıp kapanan, 30 bin 202 kişi oturma kapasiteli, FIFA standlarına uygun stad milli maçlara ev sahipliği yaptı.

- Rixos Hotel Almaty: Otel, Kazak ve uluslararası misafirleri ağırlıyor. Bin 100 metrekare alanla Kazakistan'ın en büyük balo salonuna sahip. Projede alışveriş merkezi ve iki iş kulesi de yer alıyor.

Ayrıca; sahil üzerine oturtulmus 6,5 kilometrelik araziyle gölün kenarında yer alacak casino, otel, bungalow, villa, residence, restoran, mağaza ve kongre salonlarının yer alacağı ülkenin en önemli tatil ve turizm merkezi "Baravoye Ski and Resort" ile Astana'da yer alacak kapalı yaşam merkezi "Indoor City" de ileri tarihler için düşünülen diğer projeler arasında.

KAZAKİSTAN'I TANIYALIM  
Orta Asya ve Doğu Avrupa arasında yer alıyor. 2.727.300 kilometre yüz ölçümü ile dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip dokuzuncu ülkesi. Komşuları olarak kuzeyde Rusya, güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan, doğuda ise Çin Halk Cumhuriyeti. Ülkenin ayrıca Hazar Denizi ve Aral Gölü'ne kıyısı var. En önemli şehirleri; başkent Astana, eski başkent Almatı, Karagandı, Şimkent, Semey,Akmola, Aktav, Baykonur ve Türkistan. Bağımsızlığın kazanılmasına doğru 1989 yılında 16.464.464 kişi olan ülke nüfusu, 1999 yılına gelindiğinde Slav ve Almanların ülkeden göç etmeleriyle 14.500.000'e düştü. 2009 yılında ise bu sayı 16.200.000'e yükseldi. Ülke bugün nüfus bakımından dünyanın 60. büyük ülkesi. Kilometrekare başına 5,5 insan düşüyor.

ASTANA'YI TANIYALIM
Kazakistan'ın başkenti ve en büyük 2. şehri. Nüfusu 600 bin civarında. 1998 yılında Kazakistan'ın başkenti ilan edilen şehir, Akmola Eyaleti sınırlarında bulunuyor. Kazakistan'ın orta kesiminde yer alıyor. İnsanların güney kesiminde yığılmasını önlemek için başkent buraya taşınmış. Astana Kazakça dilinde "Başkent" anlamına geliyor. Eski isimleri sırasıyla Akmolinsk (Çarlık Rusyası dönemi), Tselinograd (Sovyetler Birliği dönemi) ve Akmola.




Sayfa Yükleniyor...