TÜSİAD, ABD turuna çıkıyor

TÜSİAD, ABD'de Türk-Amerikan ilişkilerinin yeni dönemini ele alan rapor sunacak.

TÜSİAD, ABD turuna çıkıyor

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden (TÜSİAD) yapılan açıklamaya göre, 13-15 Nisan 2009 tarihlerinde Washington ve New York'u ziyaret edip, çeşitli temaslarda bulunacak Arzuhan Doğan Yalçındağ başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, ziyaret kapsamında ''İttifakın Yeniden Yapılandırılması: Türkiye-ABD İlişkilerinde Yeni Dönem – Türkiye Perspektifi'' başlıklı raporu, seminer aracılığı ile ABD kamuoyuna tanıtacak.

ABD yönetiminin yeni döneminde, Türkiye ve ABD'nin önceliklerinin daha fazla örtüşmesinden hareketle hazırlanan raporun, ikili ilişkileri, bu yeni perspektif üzerinden değerlendirdiği kaydedilen açıklamada, raporda, Türkiye'nin AB süreci, Orta Doğu sorunu, bölgesel güvenlik perspektifi, Ermeni sorunu, Avrasya ve enerji politikaları ile ekonomik ilişkiler, ikili ilişkiler bağlamında ele alınmakta ve bu konularda somut politika önerileri sunulduğu ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''TÜSİAD heyeti ziyaret kapsamında, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi (National Security Council) yetkilileri ile görüşmeler yapacak. Heyet bunun yanı sıra, Brookings Enstitüsü, German Marshall Fund gibi ABD'nin önemli düşünce kuruluşları ile çalışma toplantıları gerçekleştirecek. Bu görüşmelerde ağırlıklı olarak, son siyasi ve ekonomik gelişmeler, Ermeni sorunu ve bölgesel konuların ele alınması beklenmektedir.

Temaslar kapsamında, TÜSİAD heyeti, ABD Kongresinde yapılacak bir toplantıyla ''İttifakın Yeniden Yapılandırılması: Türkiye-ABD İlişkilerinde Yeni Dönem – Türkiye Perspektifi'' başlıklı raporu Kongre üyelerine de sunacak.

New York'ta yapılacak temaslarda ise heyet, Amerikan iş dünyası ve finansal sektör temsilcileriyle, küresel kriz çerçevesinde, ekonomik konular üzerinde fikir alışverişinde bulunacak. TÜSİAD heyeti, ayrıca, New York Times yazarlarıyla biraraya gelecek.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti, Türkiye'nin dünya siyasetindeki önemini teyit etmekle birlikte, Obama döneminde ikili ilişkilerin daha üst bir platforma taşınarak geliştirileceğinin en belirgin göstergesidir. İlişkilerin kapsamlı olarak analiz edilmesi ve yeni dönemin dinamiklerinin sağlıklı bir platformda tartışılması, bu yeni süreci daha verimli kılacaktır.

TÜSİAD tarafından tanıtılacak olan raporda önerilen vizyon ve ilişkilerin geleceğine ilişkin somut önerilerin çoğu, Obama yönetiminin de gündeminde yer almaktadır. Tüm dünyanın ekonomik ve siyasi anlamda yeniden yapılanma sürecine girdiği bir dönemde, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, bölgesel istikrar ve barış için her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. TÜSİAD olarak, her iki ülkedeki hükümetlerin, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının bu fırsatı iyi değerlendireceklerini ümit ediyoruz.''

TÜSİAD Dış Politika Danışmanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Soli Özel, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Şuhnaz Yılmaz ve TÜSİAD Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz tarafından kaleme alınan raporun tanıtım semineri, 13 Nisan 2009 tarihinde Washington'da Brookings Enstitüsünde gerçekleştirilecek.

Seminerin açılış konuşması TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ tarafından yapılacak.

Sayfa Yükleniyor...