TÜSİAD, ABD'den 'Nabucco' sözü istedi

TÜSİAD ABD'den Irak'tan çıkmadan Nabucco'ya destek sözü almasını istedi. TÜSİAD'ın raporuna göre, Türkiye'nin Ermenistan sınırını açması ticareti güçlendirir.

TÜSİAD, ABD'den 'Nabucco' sözü istedi

TÜSİAD, ABD 2011 yılı sonuna kadar askerlerini Irak'tan çekmeden önce, Irak doğalgazının Türkiye- Avusturya doğalgaz boru hattına (Nabucco) bağlanması için gerekli yasal ve altyapısal çerçevenin oluşmasını gerektiğini bildirdi.

TÜSİAD tarafından hazırlanan ve bugün ABD'de tanıtılması planlanan raporda, Hazar ve Ortadoğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleyen Nabucco'ya, Irak'ın gaz desteği vermesinin önemine değinildi.

TÜSİAD'ın "İttifakın Yeniden Yapılandırılması: Türkiye-ABD İlişkilerinde Yeni Dönem - Türkiye Perspektifi” başlıklı raporu, Washington'da Brookings Enstitüsü'nde bugün gerçekleştirilecek seminerle ABD kamuoyuna tanıtılacak.

TÜSİAD Dış Politika Danışmanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Soli Özel, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Şuhnaz Yılmaz ve TÜSİAD Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz tarafından kaleme alınan raporda, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreci, ilişkilerin güvenlik boyutu, Ortadoğu politikasında devamlılık ve değişiklik, Avrasya'da enerji ve güvenlik dinamikleri ile ekonomik ilişkiler ele alındı.

Türkiye'nin Irak gazının orta vadede Nabucco'ya bağlanmasına eğilmesi gerektiğine işaret edilen raporda, bu hedef için Irak'ta enerji paylaşım anlaşması, Erbil-Bağdat ilişkileri, Türkiye'nin Kürt sorunuyla ilgili kendi dinamikleri ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki gelişmeler sorunlu alanlar olarak sıralandı.

TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLŞKİLERİ
"(ABD Kongresi'ndeki) Ermeni yasa tasarısına, Ermeni diasporasını göz önünde bulundurarak yalnızca bir iç politika konusu olarak yaklaşılmamalı" denilen raporda, tasarı geçtiğinde Türk-Amerikan ve Türk-Ermeni ilişkilerine yansıyacak olumsuz sonuçların göz önüne alınması gerektiği belirtildi.

Türkiye'ye öneriler kısmında ise, "Sınırların açılması önemli sonuçlar doğuracak bir adım olacaktır" denirken, Ermenistan'la 1993'ten beri kapalı olan sınırın açılmasının ticaret ve yatırım bağlarını güçlendireceği belirtildi. TÜSİAD, ABD'den Türkiye,Ermenistan ve Azerbaycan arasında üçlü bir diyalogu kolaylaştırmak için rol oynamasını da istedi.

İHMAL EDİLEN ALAN:
Raporda, Türk-Amerikan ilişkilerinin bugüne kadar ihmal edilen alanı ekonomi olarak tanımlanırken, ABD şirketlerinin, Türkiye'yi bölgenin pazarlarına açılan bir giriş kapısı olarak görmelerinin desteklenmesi istendi.

Türkiye'den de ABD'de daha fazla Türk girişimcisinin yanında yer alması talep edilen, ABD ile ticaret ve yatırımla ilgilenecek özel bir bölüm kurulması istenen raporda, iki ülkede ortak ve kalıcı "Ticaret ve Yatırım Destekleme Merkezleri" kurulması önerildi.

TÜSİAD raporunda, Türkiye ve ABD'nin önde gelen şirketlerinin CEO'larından oluşan bir üst düzey "CEO Forumu" düzenlenmesini gündeme getirdi.

Raporda, Ortadoğu'da barış için Hamas'ın politik sürece entegre edilmesi için bir formül bulunması gerektiğine dikkat çekildi.

ABD yönetimine, "Irak'tan çekilmede aceleci davranılmaması tavsiye edilen raporda, "Kuzey'de kalıcı üsler kurulmamalı" denildi ve PKK'nın Kuzey Irak'taki bütün arz yollarının ve lojistik desteğinin kesilmesi için Türkiye'yle işbirliği yapılması çağrısına yer verildi.

Sayfa Yükleniyor...