TÜSİAD Başkanı istifa etti

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz görevinden istifa etti. Yılmaz, ''Sütaş'la ilgili iddiaların TÜSİAD'ı yıpratmasını istemedim'' dedi.

TÜSİAD Başkanı istifa etti

TÜSİAD yönetiminde sürpriz bir istifa yaşandı.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

İstifa kararının 43 yıllık TÜSİAD tarihinde bir ilk olduğu belirtiliyor.

İŞÇİ EYLEMLERİ İLE GÜNDEMDEYDİ
Muharrem Yılmaz'ın sahibi olduğu Sütaş’ın Karacabey fabrikasından çıkartılan 50’den fazla işçi, işe iade için fabrika önünde eylem yapmıştı.

Tekgıda-İş Sendikası, işçilerin oturma eylemi sürerken, işçilerin eylem yaptığı yere 13 ton gübre döküldüğünü açıklamıştı.

Sendika, fabrika yönetiminin koku nedeniyle döktüğü gübreyi temizlemek zorunda kaldığını belirtmişti.

'TÜSİAD'A ZARAR GELMESİNE İZİN VEREMEM'
Yılmaz, sahibi olduğu Sütaş ile ilgili iddialara yönelik düzenlediği basın toplantısında, bir süredir Sütaş'ın işçi sendikası ve işçileriyle ilgili bir gerilim olduğu, Sütaş'ın işçilerinin sendikasızlaştırılması için gayret olduğu yönünde kasıtlı haberler yayınlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün bazı gazetelerde bu haberlerin yer aldığını gördük. Bu haberler TÜSİAD Başkanlığımla alakalı birlikte haber haline getirilmişti. Sütaş'taki 40 yıllık çalışma hayatımın sonucunda geldiğim noktada TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildim. TÜSİAD Başkanlığı ile 43 yıl boyunca taş taş üstüne koyarak bina edilen bir itibarı devraldım. Türkiye'nin en saygın iş dünyası kuruluşunun, STK'larından birinin itibarını devraldım.

Maalesef bu haberlerle TÜSİAD Başkanlığım üzerinden TÜSİAD'ın da yıpratılmaya veya istismar edilmesine imkan olduğunu görüyorum. TÜSİAD'a zarar gelmesine izin veremem. Ben TÜSİAD'ın Başkanıyım. Bunu en fazla gözetmesi gereken benim. TÜSİAD'ın itibarına zarar gelmesine ben izin veremem. Bu sebeple TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimden istifa ettim. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı olarak basın organlarında Sütaş'ın işçi işveren ilişkileri üzerinden sürdürülen asılsız iddiaları, bilgilendirmeleri cevaplandırmak isterim."

'HİÇBİR TÜSİAD BAŞKANI SİYASİ BASKI NEDENİYLE İSTİFA ETMEZ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerini denetime davet eden Yılmaz, ''Hiçbir TÜSİAD Başkanı siyasi baskı nedeniyle istifa etmez. Sütaş'la ilgili iddiaların TÜSİAD'ı yıpratmasını istemedim. İstifamın nedeni TÜSİAD'ın istismarını engellemek'' diye konuştu.

İDDİALARA YANIT VERDİ
İstifasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, şunları söyledi:

“Bir Pazar günü, kimsenin olmadığı bir ortamda çevre düzenlemesi yapılıyor. O fotoğrafı lütfen bir gözden geçiriniz. Gübreyi yaymaya çalışan kim var? Sütaş işçileri mi, yoksa başka insanlar mı var? Neyi temizlemeye çalışıyorlar, olanı yaymaya çalışıyorlar. Bunun istismarı için yapıyorlar. Hazırlanmış bir senaryo var. Şov yapmaya çalışıyorlar. Fırsatı bulmuşlar dağıtarak, etrafa yayılmasını sağlayarak, ondan sonra fotoğrafını çekerek istismar yoluna gidildi.

O gün çevre düzenlemesi yapılması gerekiyormuş, yapılmış. Kendi düzeni içinde başka bir işçi yapmış. Üst düzey bir yönetimin haberi olmaz ki böyle bir şeyden. Olabilir mi? Kimsenin haberi olmaz. İstifa tek taraflı bir müessesidir. TÜSİAD Yönetim Kurulu’na gönderdim. Arkadaşlarıma da duyurdum. Yüksek İstişare Konseyi Başkanı’na da duyurdum. Ben buraya gelmeden 15 dakika önce dilekçemi gönderdim.

'BAZI İNSANLAR BECERİKSİZLİK ETMİŞLERDİR'
Sinekleme yaptığı haberinin doğru olmadığı kanaatindeyim. Yanlı olarak ele alırsanız, haberi yönlendirebilirsiniz. İyi niyetli olmayan kasıtlı değerlendirmeler olduğu kanaatindeyim. Bizim bir huzursuzluğumuz yoktu. Çağdaş bir kurum olmak için adım adım ilerleyerek ulaşmaya çalışmadığımız sendikal örgütlenme seviyesi vardı. Bu süreçte giderken bazı insanlar beceriksizlik etmişlerdir. Bu beceriksizliğin Sütaş’a ve çalışanlarına zarar vermemesine özen gösteriyorum. Onun için burada karşınızdayım.”

Yılmaz, “İşçileri yeniden işe alacak mısınız?” sorusu üzerine “İşçilerle mutlaka görüşeceğim” diye konuştu.

GÖREV SÜRESİ 2015'TE SONA ERECEKTİ
Muharrem Yılmaz, 17 Ocak 2013’te yapılan TÜSİAD’ın 43. Olağan Genel Kurulu’nda görevi Ümit Boyner’den devralmıştı. Yılmaz'ın görevi 2015 yılında doluyordu.

MUHARREM YILMAZ KİMDİR?
Muharrem Yılmaz, 2 Ağustos 1957’de Bursa’da doğdu. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlayan Yılmaz, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Babası Sadık Yılmaz’ın kurduğu Sütaş’ta üniversitede okurken çalışmaya başladı. 1989’da şirketin Genel Müdürü oldu. Yılmaz, babası Sadık Yılmaz’ın 2005 yılında vefat etmesinin ardından Sütaş’ta Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.

Yılmaz, TÜGİAD, Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu, SETBİR gibi kuruluşlarda başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptı.

BAŞKANLIK KOLTUĞUNA KİM OTURACAK?
Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Tüzüğe göre yeni başkan için genel kurulun olağanüstü toplanmasına ihtiyaç yok.

Seçilmiş olan yönetim kurulunun toplanıp başkan yardımcılarından birini başkan olarak belirlemesi yeterli olacak.

Tüzükte bunun için belirtilen belirli bir süre ise bulunmuyor. TÜSİAD yönetiminde şu an 3 başkan yardımcısı bulunuyor: Sabancı Holding’den Haluk Dinçer, Marsh&McLennan Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt ve Boydak Holding’ den Memduh Boydak.

Mevcut yönetimin süresi ise 2015 yılı Ocak ayında doluyor.

Sayfa Yükleniyor...