TÜSİAD: Çözüme yatırım için buradayız

TÜSİAD ve TÜRKONFED Cizre'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi düzenledi.

TÜSİAD: Çözüme yatırım için buradayız

TÜSİAD tarihinde bir ilk olan zireveye Mustafa Koç, Güler Sabancı, Ümit Boyner, Hamdi Akın, Nihat Özdemir başta olmak üzere 30'a yakın işadamı katıldı.

Zirvede çözüm sürecinin ekonomik ayağı masaya yatırıldı.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, konuşmasına Cizre halkını Kürtçe selamlayarak başladı.

Yılmaz şöyle devam etti; "Barışın temini ve ilelebet devamına inanıyoruz. Artık bu noktadan geri dönülmez diyoruz ve kalkınma, refaha odaklanma vakti gelmiştir. Çözüm sürecinde adımların atılmasını istiyoruz. Bu adımlar bölge ekonomisini olumlu etkileyecektir. Biz de çözüme yatırım için buradayız. "

TÜSİAD'IN ÇALIŞMASI
Toplantıda ayrıca TÜSİAD'ın çözüm sürecinin bölge ekonomisine katkılarının ele alındığı biçalışması paylaşıldı.

Buna göre çözüm süreciyle beraber bölgedeki 14 ile hizmetler talebi olursa önümüzdeki 10 yılda bölge yıllık yüzde 11,5 , Türkiye yüzde 6,2 büyüyecek. Eğer buna yatırım talebi de eklenirse bölge yüzde 15,1 , Türkiye yüzde 6, 8 büyüyecek. Yani çözüm süreci büyümeye 0, 7 ile 1, 5 puan arasında katkı sağlayacak.

TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan 11 ayda bölgede 7,1 milyar Tl büyüklüğünde 2300 istihdam yaratacak 500 teşvik başvurusu olduğunu söyledi.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ BÜYÜMEYE 1-2 PUAN KATKI SAĞLAR'
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça ise 'Negatif faiz oranları ile ülkemizde yatırımların artırılması için son derece elverişli bir ortam oluştu. Ancak negatif faiz oranları terör ve şiddet ortamında tüm etkisini yitirir. Bu bölge için negatif faiz oranlarının yapabileceğini sadece ve sadece Bariş ve Çözüm süreci yapar. Çözüm sürecinin başarılı olması muhtemelen Türkiye'nin büyüme hızına 1-2 puanlık katkı sağlayacaktır.' dedi.

TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Politikaları Başkanı Tarkan Kadıoğlu ise 'Hepimiz aynı gemideyiz. Nasıl ki Nuh'un gemisine birlikte bindik, yine Nuh'un gemisinin karaya oturduğu Cizre'de bunu yapabiliriz.' şeklinde konuştu.

İŞ DÜNYASINDAN MESAJLAR
Toplantıda iş dünyasının önde gelen temsilcileri de mesajlar verdi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: "Bu bölgenin fedakar insanları bizi ne güzel karşıladınız teşekkür ederim. Doğru zamanda doğru yerde olmak TÜSİAD'a yakışır. Bugün de öyle bir gündeyiz. Biz grup olarak bir kız yurdu yapıyoruz Mardin'de. Eylül'de açacağız. Talep var. Demek ki kızlarımız okumak istiyor. Biz baraj da yapacağız ama bu bölge uçacaksa kızları okutacaksınız. Ve siz de bölgenize güvenip yatırım yapacaksınız.

Eski TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner: Nihayet görmek istediğim umudu gözlerinizde görüyorum. En iyi teşvik Türkiye'de demokrasinin derinleşeceğine inanmamiz olur.Bu bölgede bir sürü altyapı gerekecek ama esasen insana yatırım yapmalıyız. Boyner konuşmasını Kürtçe sağlık ve barış dileyerek kapadı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Doğu ve Güneydoğu'da 14 ilde Şırnak hariç yatırım yaptık. İnşallah Şırnak'a da olur. Bölgeye yaptığımız yatırımlardan cebime bir kuruş girmedi ama ben memnunum.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: Bizler buraya yatırım için her halukarda geliriz. Ama yatırımın ne olacağına siz karar vereceksiniz. Bize yandaşlık yapacaksınız. Bizler de vakit kaybetmeyelim.

Sayfa Yükleniyor...