TÜSİAD: Türkiye bu yıl yüzde 5.2 daralır

TÜSİAD Temmuz ayı Konjonktür Değerlendirme Raporu'nda Türkiye ekonomisinin daralma tahminini yüzde 4.1'den yüzde 5.2'ye çıkarttı.

TÜSİAD: Türkiye bu yıl yüzde 5.2 daralır

TÜSİAD tarafından üç ayda bir yayınlanmakta olan Konjonktür Değerlendirme Raporu ’nun yeni sayısı açıklandı.

TÜSİAD Başekonomisti Dr. Ümit İzmen’in koordinasyonunda, Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan raporda 2009 yılı tahminleri güncellendi.

Raporda, 2009 yılı beklentileriyle ilgili olarak aşağıdaki değerlendirmelere yer verildi:

"2009 yılı Nisan ayı TÜSİAD Konjonktür raporunda, 2009 yılında ekonominin yüzde 4.1 daralacağı tahminine yer verilmişti. Bu değerlendirmelerin yapıldığı Nisan ayından bu yana geçen süre içinde, tahminleri etkiyen bazı gelişmeler meydana gelmiştir. IMF anlaşmasının sonuçlandırılmamış olması büyüme perspektiflerini sınırlamaktadır. Maliye politikasında bütüncül bir çizgi izlenmiyor olması, bütçe performansının giderek bozulmasına yol açmaktadır. Enerji fiyatlarında son aylarda görülen düşüşler ve Türkiye’nin başlıca ihracat pazarı olan AB ekonomisinde beklenen toparlanmanın gecikmesi, cari açıktaki toparlanmayı beklentilerin altına çekmektedir. Bu gelişmeler üzerine 2009 yılı temel büyüklükleri aşağı yönlü revize edilmiştir.

2009 yılı Temmuz ayı itibariyle elde olan son verilere göre yapılan güncellemeler ekonomideki daralmanın daha şiddetli olacağına işaret etmektedir. 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 22 gerileyen sanayi üretimi, Nisan ve Mayıs aylarında da yüzde 18.5 ve yüzde 17.4 gerilemiştir. Böylece 2009’un ilk çeyreğinde yüzde 13.8 daralan ekonominin, ikinci çeyrekte de yüzde 8.4 gerileyeceği tahmin edilmektedir.

konomi yılın son çeyreğinde büyümeye geçse de toparlanma zayıf ve yavaş olacaktır. Son çeyrekte yüzde 3.7 olarak hesaplanan büyüme hızına rağmen, yılın bütünü için ekonominin yüzde 5.2 küçüleceği tahmin edilmektedir.

ENFLASYON YÜZDE 5.5'E İNER
Enflasyonun, Merkez Bankası öngörüleri doğrultusunda şekilleneceğini düşünülmektedir. Sene sonunda TÜFE enflasyonunun yüzde 5.5’e gerileyeceği tahmin edilmektedir.

Krize karşı alınan maliye politikası önlemleri, bütçe harcamalarında artışa yol açmışken, ekonominin daralması, vergi gelirlerini azaltmaktadır. Bu durumun bütçe üzerinde baskı yaratacağı ve GSYH’ya oran olarak bütçe açığının yüzde 6’ya ulaşacağı, faiz dışı bütçe dengesinin ise yüzde 1 açık vereceği tahmin edilmektedir.

İHRACAT 100 MİLYAR DOLARI AŞACAK
Ekonomideki daralma, dış ticaret açığını düzeltici etki yapmaktadır. Yılın ilk yarısında çok düşük yurtdışı ve yurtiçi talebe bağlı olarak hem ihracat hem ithalat hızla daralmıştır. İkinci yarıda ise, yurtiçi talebin kıpırdanacağı ve stok erimesi nedeniyle ithalatın tekrar hızlanacağı düşünülmektedir. Son aylarda enerji fiyatlarında görülen artış ve TL’de görülen değerlenme de ithalat faturasını olumsuz etkileyecektir. Böylece yıl toplamında ithalat 145, ihracat 103, cari işlemler açığı ise 17.5 milyar dolar olması beklenmektedir.

YIL SONU KUR TAHMİNİ: 1,55
Kurlarda ilk çeyrekte görülen değer kaybının yılın kalanı için söz konusu olmayacağı düşünülmektedir. Yıl sonuna kadar reel kurun mevcut seviyesini koruyacağı beklenmektedir. Yıl sonu dolar kuru tahmini 1,55 TL civarındadır."

Sayfa Yükleniyor...