TZOB: Krizde işsizler tarıma sığınıyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımın kriz ortamında işsizler için geçim kapısı haline geldiğini belirterek ''Krizde işsizler tarıma sığınıyor '' dedi.

TZOB: Krizde işsizler tarıma sığınıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) merkezinde basın toplantısı düzenleyen (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, , şehirlerde işsiz ve  gelirsiz kalan bir kısım insanların şartlar çok iyi olmasa da tarıma dönerek  çalışmaya başladığını söyledi.

      Tarım sektörünün her krizde olduğu gibi işsizlere kucak açtığını,  sofrasında yer verdiğini anlatan Bayraktar, ''Tarım, işsizliğin daha da  artmasını önleyerek, sosyal riski azaltıyor. İşsizliğe çare aranırken, tarımdan  katkı bekleniyorsa, istihdam yükü artan tarıma sosyal fonksiyonu dikkate alınarak  daha fazla kaynak aktarılmalı'' şeklinde konuştu.

      Bayraktar, tarım nüfusunda yaşanan gizli işsizliğe de değinerek, tarımdaki  gizli işsizlerin iş araması halinde işsizliğin çok daha büyük boyutlara  ulaşabileceği uyarısında bulundu.

      Bayraktar, ''Genel bir yaklaşımla mevcut 5.6 milyon olan tarımda çalışan  nüfusun önemli bir bölümü aslında gizli işsiz durumundadır. Bu insanlarımızın  tarımı, kırsal kesimi terk etmeleri önlenebilirse, bu kriz döneminde işsizlik  sorununun kısmen de olsa yaygılaşması sınırlandırılabilir'' ifadesini kullandı.

      Çiftçilerin 2008 yılının ikinci yarısından bu yana ekonomik krizden derinden  etkilenmeye başladığını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: ''Çiftçilerimiz bugünlerde önünü hiç görememektedir. Ektiği veya ekeceği  ürünün para edip etmeyeceğini bilememek, bir üretici için çok zordur. 2009  üretiminin artması konusundaki beklentimizi ortadan kaldırmıştır. Mevcut  koşullarda, yağış ve diğer iklim faktörleri iyi olsa da, 2009 yılında tarımda bir  büyüme olması zor görünmektedir. Çiftçilerimiz önümüzdeki günlerde, bir çok  bölgemizde ilkbahar ve yaz ekilişlerine başlayacaktır. Ancak, öyle bir tablo ile  karşı karşıya bulunmaktayız ki; çiftçilerimiz hangi ürünü ekeceğine karar  verememekte, hatta ekip ekmeyeceğine karar vermekte zorlanmaktadır. Çiftçimiz  ekim yapsa bile gübre ve mazot kullanacak, ilaç ve tohum alacak imkanlara sahip  değil.''

      Tarımda kullanılan elektrikte devlet desteğinin kaldırılması ve geçen yıl  içinde yapılan elektrik zamları nedeniyle, çiftçilerin elektrik borçlarının  ödenemez boyutlara ulaştığını savunan Bayraktar, borcunu ödemede zorlanan  üreticilerin elektriğinin kesilmesinin üretimde büyük olumsuzluklara neden  olduğunu öne sürdü.

      Bayraktar, ''Üreticimizin üretimini devam ettirebilmek için aldığı  kredileri, kriz ortamında nasıl geri ödeyecek. Gökten para mı yağacak. Kredi  borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimize nasıl bir kolaylık düşünülmektedir?'' dedi.


ZİRAAT BANKASI ŞEFFAF OLMALI
      Bayraktar, ''Çiftçilerin 8,5 milyar TL Ziraat Bankası ve Tarım Krediye, 5  Milyar TL özel bankalara, 6 milyar TL dolayında ise esnaf ve piyasaya borcu var.  TZOB'un 752 odası Ziraat Bankasından icralık olan çiftçilerin tespitinde çalıştı.  Ancak Ziraat Bankası'nın şube yetkilileri bilgi vermiyor. Ziraat Bankası'nı şeffaf  olmaya davet ediyoruz'' şeklinde konuştu.

      Tarım kesiminde, kredi ve satın alma gücündeki gerileme sorunlarıyla oluşan  talep daralması yüzünden, diğer sektörlerde de sıkıntı ortaya çıktığını belirten  Bayraktar, tarımdaki kötü gidişin esnafları, ticaret ve sanayi sektörlerini de  olumsuz etkilediğini, fabrikalar ve esnafın kepenk kapattığını ve sektörlerin  tarım güçlenirse krizden daha az etkilenmesinin mümkün hale gelebileceğine  dikkati çekti.

      Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarımsal desteklerin yarısını Mart ayına  kadar ödeyeceğini açıklanmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Bayraktar,  ''Bu jestin her yıl devamını bekleriz'' dedi.

      Bayraktar, şunları kaydetti:      ''Hükümetimizden çiftçilerimize verilen desteklerin artırılmasını beklerken  zaten yetersiz olan desteklerden, bir de yüzde 10 kesinti yapılmıştır. Bu  kesintinin izahını yapmak mümkün değildir. Çiftçimizden yapılan bu kesinti, aynı  zamanda kasaba ve şehirlerimizdeki esnafa gidecek kaynakların da kesilmesi  anlamına gelmektedir. Çünkü, çiftçimiz sadece bankalara değil, tarımsal girdi  satan ve diğer ihtiyaçlarını karşıladığı esnafa da çok borçludur.''

Sayfa Yükleniyor...