Üç operatörden 3G için 2 milyar YTL

Cep telefonundan görüntülü haberleşme olanağı sağlayacak 3G için yapılan ihalede A lisansını 358 milyon Euro’luk teklifle Turkcell kazandı. B lisansını kurayla Vodafone alırken, C lisansı da Avea’da kaldı. Toplam teklif tutarı 2 milyar YTL’yi buldu.

Cep telefonu kullanıcılarına yeni olanaklar sunacak Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sistemi’nin (3G) kurulmasını öngören ihalede üç operatör yarıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) yapılan ihalede lisans bedelleri bant genişliğine göre belirlendi. En geniş frekans bandını içeren A lisansı asgari 285 milyon Euro’dan satışa çıkarıldı.

Lisans için kapalı zarfla Vodafone 298 milyon Euro, Turkcell 287 milyon Euro, Avea 285 milyon Euro verdi. Vodafone açık artırmadan çekilme kararı aldı. Daha sonra yapılan açık artırmada Avea 348 milyon Euro verirken, Turkcell 358 milyon Euro teklifiyle ihaleyi kazandı. Turkcell iptal edilen önceki ihalede A lisansına 321 milyon Euro teklif vermişti.

B LİSANSI KURAYLA VODAFONE’UN
B lisansı için asgari tutar 250 milyon Euro olarak belirlendi. Kapalı zarfla Vodafone ve Avea 250 milyon Euro teklif etti. Her iki operatör de sözlü teklife katılmadı. İhale komisyonu B lisansı ihalesinin kurayla sonuçlanacağını açıkladı ve ihaleyi Vodafone kazandı.

C AVEA’YA KALDI
İhaleye 3 operatör katıldığı için son yetkilendirme lisansının verildiği C lisansında sadece Avea kaldı. Avea bu lisans için asgari tutar olan 214 milyon Euro teklif etti. 3G kurulmasına ilişkin D tipi lisans ihalesi katılımcı olmadığı için iptal edildi. İhalede verilen teklifler toplam olarak KDV dahil 1 milyar 970 milyon YTL’yi buldu.

LİSANSLAR ARASINDAKİ FARK NEDİR?
A tipi lisans 45Mhz, B tipi lisans 35Mhz ve C tipi lisans 30Mhz frekansta iletişime olanak tanıyor. Frekanslar arasındaki en büyük fark, bir baz istasyonundan eş zamanlı olarak 3G hizmetlerinden yararlanabilecek abone sayısı. 45Mhz iletişim frekansına sahip operatör, aynı anda daha çok kullanıcıya eş kaliteli hizmeti verebilecek. B ve C lisanslarına sahip operatörler, daha az aboneye aynı kalitedeki hizmeti sağlayabilecekler. A tipi lisans 6 şeritli bir veri otobanına benzetilecek olursa, B tipi lisans 4, C tipi lisans ise 2 şeritli bir otoban olarak düşünülebilir.

CİLİV: HAZİRAN’DA 3G HİZMETİ SUNMAYI ÖNGÖRÜYORUZ
İhalenin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv şunları söyledi: “Kriz olmasına rağmen KDV’sini de eklerseniz bu teklif 858 milyon YTL’dir. En geniş bandı aldık. Bu banttan müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız. Bu frekansı kullanma hakkını alırken 1 milyar YTL’ye yakın bir kaynak yaratmak önemli. Üçüncü nesil bizi gerçekten mobil çağına götürecek. Kablosuz ve mobil ortamda internete hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmak mümkün olacak. Mobil televizyon hizmeti ve mobil telefondan görüntülü görüşmek de mümkün olabilecek.”

Ciliv, Turkcell’in Haziran veya Temmuz ayında 3G hizmeti sunmasını öngördüklerini söyledi. İhalede verdikleri fiyatın yüksek olduğunu belirten Ciliv, “A Lisansı en geniş bant olduğu için bu iyi bir fiyat” dedi. Ciliv, ihale şartnamesine göre parayı peşin ödeyeceklerini kaydetti.

GRAY: TÜRKİYE’YE BAĞLILIĞIMIZI GÖSTERİYOR
Vodafone Türkiye CEO’su Ian Gray de, uluslararası faaliyet gösteren şirketlerinin tecrübelerini Türkiye’ye aktaracaklarını belirterek, “İhalede verdiğimiz teklif, Türk Lirası olarak KDV dahil 600 milyon YTL civarında. Bu, çok önemli çünkü uluslararası bir şirket olarak Türkiye’ye ne kadar bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi.

TÜRKTAN: AMACIMIZ C LİSANSINI ALMAKTI
Avea CEO’su Cüneyt Türktan ise, zorladıklarını ve belirli rakamlara kadar yükseldiklerini belirterekk şunları söyledi: “Amacımız C lisansını almaktı. Çok mutluyuz. Lisans anlaşmaları onaylandıktan sonra en kısa sürüde hizmete gireceğiz. Zaten altyapı yatırımlarımızı yapmaya başlamıştık.

İhalede verdikleri fiyatın KDV dahil 512 milyon YTL olduğunu dile getiren Türktan, Haziran ayının ardından hizmet vermeye başlamayı hedeflediklerini ifade etti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
İhalenin tamamlanmasının ardından, taslak imtiyaz sözleşmesi hazırlanacak. Aralık ortasında görüş için Danıştay’a gönderilmesi beklenen taslak sözleşmenin, Danıştay’dan en çok 2 ay içinde gönderilmesi gerekiyor. Taslak imtiyaz sözleşmesinin 2009 Şubat sonunda BTK’ya gelmesi durumunda, sözleşmenin Mart başında imzalanması bekleniyor.

Operatörler, yasal düzenleme uyarınca sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren en erken 3 ay sonra bu hizmeti sunmaya başlayabilecek. Bu nedenle 3G hizmetleri, bu sürecin yaşanması halinde gelecek yıl Haziran’dan itibaren verilecek.

İhalede lisans alan şirketler, gelecek 20 yıl içinde üretilecek yeni nesil mobil sistem lisanslarını da almış olacak. Bu lisanslar için tekrar ihaleye girmelerine gerek kalmayacak.

Sayfa Yükleniyor...