Üç otomotiv devinden ortaklık

Renault-Nissan ve Daimler birbirlerinin yüzde 3.1'er hissesini alarak üretimde işbirliğine gidecek.

Üç otomotiv devinden ortaklık

Mercedes ve Smart markalarının sahibi Alman lüks otomobil üreticisi Daimler, Fransız Renault ve Japon Nissan ortaklığıyla geniş kapsamlı işbirliği kararı aldı.

İki otomotiv devinin Brüksel'de düzenledikleri basın toplantısıyla resmen ilan ettikleri ortaklık kapsamında birbirlerinin yüzde 3,1'er hissesini alacak olan Daimler ve Renault-Nissan, mini otomobillerle hafif ticari araç üretiminde işbirliği yapacak, bazı motorları paylaşacak.

Anlaşma uyarınca Renault ve Nissan'ın yüzde 3,1'er hissesini satın alacak olan Daimler, her iki şirkete yüzde 1,55'er hisse verecek. Gruplar 5 yıl boyunca sahip oldukları hisse oranını değiştiremeyecek. İşlemin ardından Renault'nun Nissan'daki hisse oranı yüzde 44,33'ten yüzde 43,20'ye ve Nissan'ın Renault'daki hissesi yüzde 15'ten yüzde 13,53'e gerileyecek.

Daimler, Smart'ın iki koltuklu (fortwo) yeni modeliyle, uzun bir aradan sorna yeniden üretmeyi planladığı 4 koltuklu modelini, Renault'nun Twingo modeliyle birlikte geliştirecek, üretimde ortak parçalar kullanılacak.

2013 yılından itibaren piyasaya sürülmesi beklenen ortak üretim kapsamında, iki koltuklu modeller Smart'ın Fransa'nın Hambach kentindeki fabrikasında, 4 koltuklular Renault'nun Slovenya fabrikasında üretilecek.

Daimler, Renault'dan küçük hacimli bir panelvan yanında Mervedes Vito için motor ve şanzıman ithal edecek.

Daimler, Nissan'ın Infiniti markası için 4-6 silindirli büyük silindirli benzinli ve dizen motorlar sağlarken Renault-Nissan, Alman ortağına 3-4 silindirli motorlar tedarik edecek.

İlerleyen yıllarda özellikle motor diğer önemli parçalar konusundaki işbirliğini derinleştirmeyi planlayan otomotiv devleri, elektrikli aşıtlarda da işbirliği imkanlarını araştıracak.

Sayfa Yükleniyor...