Üç sektöre vergi indirimi geliyor

Otomotiv, inşaat ve tekstilde 2-3 aylık KDV ve ÖTV indirimleri gündemde.

Üç sektöre vergi indirimi geliyor

Krize karşı iç talebi canlandırmayı hedefleyen hükümet, başta otomotiv, inşaat ve tekstil olmak üzere bazı sektörlere destek sağlanması amacıyla iki ya da üç ay süreyle katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisinde (ÖTV) indirim yapılması üzerinde çalışıyor.


Yeni önlem paketi kapsamında ihracata destek amacıyla Eximbank'ın sermayesi de yeniden yükseltilecek; bu kapsamda sermayenin 1.5 milyar liradan 2 milyar liraya çıkarılması öngörülüyor.

Reuters'a bilgi veren yetkilileri, özellikle krizden ciddi şekilde etkilenen ve dönem dönem üretimlerine ara veren otomotiv başta olmak üzere, istihdam açısından büyük önem taşıyan inşaat ve tekstil sektörlerinde KDV ve ÖTV indiriminin gündemde olduğunu bildirdiler.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de dün CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, yeni önlem paketinde talebi artırmak için mali disiplini bozmayacak şekilde vergi düzenlemelerine gidileceğini söylemişti.

    Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, otomotiv sektörünün son derece sıkıntılı durumda olduğunu, bunun aşılması için gelen  taleplerin de değerlendirildiğini belirterek, "Gelecek hafta son şekli verilmesine çalışılan pakette, vergi indirimlerinin iki ya  da üç ay süreyle uygulanması planlanıyor. Bu indirimle sektörlerde canlanmanın sağlanması hedefleniyor" şeklinde  konuştu.

    Yetkililer, otomotiv sektöründe motorlu taşıtlar vergisinde bir indirimin gündemde olmadığını ancak sektöre yönelik ÖTV  ve KDV indiriminin dışında bir kredilendirme üzerinde çalışıldığını da vurguladılar.

Şu aşamada, ekonominin daraldığı ve gelirlerin azaldığı bir dönemde, olumlu etkisini daha uzun sürede gösterecek olan  gelir ve kurumlar vergisinde indirimin gündemde olmadığının altını çizen bir başka ekonomi yetkilisi, "Yapılacak indirimler  tamamen kısa dönemde iç tüketimin canlandırılmasına yönelik olacak" dedi.

KONUTTA DA KDV DÜZENLEMESİ GÜNDEMDE
    Bir yetkili, konutlarda belli bir metrekare büyüklüğü seçilerek, bir vergi düzenlemesi yapılacağını kaydederek,  "Kesinleşmemekle beraber KDV indirimi belli bir metrekarenin altında ve üstündeki konutlar için ayrı ayrı uygulanacak.  Bununla konut stokunun eritilmesi hedefleniyor" dedi.

    Türkiye'de şu anda 3-5 yıllık bir konut stoku bulunduğunu ve bunu eritmek için de vergi düzenlemelerinin önemli  olacağını belirten yetkililerin verdiği bilgiye göre, inşaat sektörünü yurtiçinde canlandırmak için konutun dışında kamu  yatırımlarının artırılması, yurt dışında da ise müteahhitlere Eximbank aracılığıyla ülke kredileri verilmesi önem taşıyor.

Sayfa Yükleniyor...