Ülke bir gecede % 15 zenginleşti

İsviçre Merkez Bankası’nın euro/frank paritesini serbest bırakmasıyla, İsviçre'nin milli geliri ve İsviçre halkının serveti bir anda yüzde 15 yükseldi.

Ülke bir gecede % 15 zenginleşti

İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) öğleden önce aldığı sürpriz karar uluslararası döviz piyasalarında son yılların en büyük hareketlerinden birine neden oldu.

Türkiye'nin 18'de biri kadar yüzölçüme sahip 8 milyonluk ülkede kişi başına düşen milli gelir 35 bin dolar


3 yılı aşkın süredir Euro/İsviçre Frangı kur paritesini 1.20 seviyesinde tutan ve bu değerin altına inme eğilimi ortaya çıktığında Euro alarak piyasaya müdahale eden SNB, ani bir kararla pariteyi serbest bıraktı.

Kararın ardından döviz piyasalarında olağanüstü bir hareketlilik yaşandı. Karar öncesi 1.21 seviyesinde bulunan Euro/frank kuru 1.04'e geriledi. 1.02 seviyesindeki dolar/frank kuru da 0.89'a kadar düştü.

Ülke bir gecede % 15 zenginleşti - 1

Böylece İsviçre frangı Euro karşısında yaklaşık yüzde 15, dolar karşısında ise yüzde 10'un üzerinde değer kazandı. Böylece İsviçre'nin milli geliri ve İsviçre halkanın serveti yüzde 10 ile 15 arasında arttı.

Ülke bir gecede % 15 zenginleşti - 2 Kurdaki dikey hareketlilik halkın döviz bürolarına koşmasına neden oldu.


YILLIK FAİZ EKSİ 0.75’E ÇEKİLDİ

Her ne kadar bu artış kağıt üzerinde gerçekleşse de, İsviçre halkına doğrudan yansımaları da olacak.

İthal malların fiyatlarının frank bazında ucuzlayacak olması halkı olumlu etkileyecek. Ayrıca İsviçreliler yurtdışı seyahatlerinde, frank bazında yüzde 10-15 daha ucuz fiyatlarla harcama yapabilecekler. Kuru serbest bırakan SNB, faiz oranlarını eksi yüzde 0.75'e kadar indirdi.

Yani, İsviçre Merkez Bankası'na 1 milyon frank yatıran bir banka, 1 yıl sonra parasını 7.500 frank eksik geri alacak. SNB bu yolla İsviçre frangına olan talebi azaltmaya, İsviçre'nin dış ticaretinin daha fazla olumsuz etkilenmesinin önüne geçmeye çalışıyor.

Ülke bir gecede % 15 zenginleşti - 3 Broker'lar kurdaki tarihi hareketliliği böyle görüntüledi.
  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi
  • Döviz

Sayfa Yükleniyor...