Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: Düşük petrol dönemi geçici

Davos’ta CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, bu yılın sonuna doğru petrol fiyatlarının artacağını öngördü.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: Düşük petrol dönemi geçici

Davos’ta CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki düşüşün ana nedeni olarak OPEC dışındaki üretici ülkelerin üretimlerinin son 30 yılda olmadığı kadar çok artmasını gösterdi.

Birol, “Talep son derece düşüktü, Çin ekonomisi 25 yılın en zayıf büyümesini gösterdi, Avrupa’daki ekonominin çok zayıf olması ve Japonya’nın resesyona girmiş olması, zayıf talep ve üretimin artmasıyla petrol fiyatları düştü” dedi.

''PETROL VE DOĞAL YATIRIMLARI AZALACAK''

Birol, tahminlerine göre petrol ve doğalgaz yatırımlarının bu yıl yüzde 15 oranında azalacağına işaret etti. Birol bunun önemli bir düşüş olacağını ve bunun üretime de negatif yansıyacağını belirtti. Fatih Birol, “Şimdi gördüğümüz 45-50 dolar bandının geçici bir dönem olduğunu, uzun bir dönem olmayacağını ve yapısal bir süreç olmadığını düşünüyorum. Türkiye gibi ülkeler için çok güzel bir haber ama bunun uzun dönemde olmayacağını bilmemiz gerekir'' diye konuştu.

''PETROL FİYATLARI ARTACAK''

Birol, ekonomilerde büyüme devam ederse bu yılın sonuna doğru tekrar petrol fiyatlarında yukarı doğru baskı olacağını düşündüğünü ifade etti. Fatih Birol, petrol fiyatlarının düşmesinden çok fazla kazananlar ve çok fazla kaybedenlerin olduğuna işaret ederek, en fazla kazananın ABD olduğunu söyledi.

En fazla kaybeden ülkelerin Rusya, Venezüela, Nijerya ve İran olduğunu dile getiren Birol, Rusya’nın 2015 yılı ihracatında toplam 150 milyar dolarlık düşüş beklediklerini, bunun da Rusya ekonomisinin yüzde 5 daralacağı anlamına geldiğini belirtti. Birol, Türkiye’nin hem Avrupa ülkeleriyle hem de Rusya ile enerji konusundaki işbirliklerine devam edeceğine inandığını sözlerine ekledi.

''ABD SUUDİ ARABİSTAN’I TAHTINDAN EDEMEZ''

Ortadoğu’nun enerji piyasasının en önemli oyuncusu olmaya devam edeceğine dikkat çeken Birol, “ABD’de kaya petrolü devrimine rağmen, ABD ilerde yine petrol ithalatçısı bir ülke olacak. ABD’nin kendi başına petrolü yetmeyecek. Ama Ortadoğu ihracatçı olmaya devam edecek. ABD’nin Suudi Arabistan’ı tahtından etmesi imkansız. Ama ABD’nin Ortadoğu’ya bağımlılığı azalacak. Ama dünyanın, bizim, Çin’in, Hindistan’ın Asya ülkelerinin Ortadoğu’ya ihtiyacı var. Ortadoğu ilerde de petrol piyasasının kalbi olmaya devam edecek” dedi.

Sayfa Yükleniyor...