Ünlü askeri hastane tarih oldu

Çanakkale Savaşı'nın ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusuyla geldiği Edirne'de ziyaret ettiği ve Balkan Savaşları sırasında koridorları dolacak kadar çok hastaya hizmet veren hastaneden geriye sadece yıkık duvarı kaldı.

Trakya Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Edirne'nin Sağlık ve Sosyal Tarihi adlı kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil, Edirne Merkez Askeri Hastanesi'nin, ihtiyacı karşılayamaması üzerine piyade kışlasının (halen kapalı cezaevi olarak kullanılan bina) arkasında Tepebağlar mevkisinde Müşir Veysel Paşa zamanında bin yataklı olarak 1889 yılında inşa ettirildiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kazancıgil, hastanenin Balkan Savaşı'nda büyük bir işlevi olduğunun bilindiğini, o dönemde hastanenin koridorlarının dahi hastalarla dolup taştığının ve savaş sırasında yaralanan askerlerin yanı sıra şiddetli geçen kış yüzünden donan askerlerde tedavi edildiğinin kaynaklarda yer aldığını belirtti.

Hastanenin bahçesinde salgın hastalıklardan ölen askerlerin anısına çeşme yaptırıldığını bildiren Kazancıgil, bu çeşmenin kitabesinden, savaş dışında pek çok askerin koleradan öldüğünün anlaşıldığını ifade etti.

ATATÜRK'ÜN ASKERİ HASTANEYİ ZİYARETİ
Çanakkale Savaşı'nın ardından ordusuyla Edirne'ye gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün hastaneyi ziyaretini, hastane röntgen uzmanlarından ve hastanenin başhekimi Doktor Rifat Osman'ın anılarında aktardığını belirten Kazancıgil, ''Anılarda Atatürk'ün Edirne'ye gelişinde Edirneliler'in coşkulu bir karşılama hazırladıkları belirtiliyor'' dedi.

HASTANENİN YIKILIŞI
Edirne Merkezi Askeri Hastanesi, 1941 yılında Gemlik'e taşındı, ardından da Çankırı'ya taşınarak ''Memleket içi 308 numaralı Çankırı Hastanesi'' adını aldı. Hastane binası, daha sonra jandarma okulu olarak hizmet verdi, bir süre de boş kaldı. Bölgenin önemli askeri hastanelerinden olan Edirne Merkezi Askeri Hastanesi binası, 1985 yılına kadar ayakta kalı, bugüne ise sadece yıkık bir duvarı ulaştı.




Sayfa Yükleniyor...