Üretim sürpriz yaptı, Aralık'ta yüzde 16.9 arttı

Sanayi üretimi Aralık ayında beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.

Üretim sürpriz yaptı, Aralık'ta yüzde 16.9 arttı

Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde artış 13 aydır kesintisiz sürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi Aralık ayında yüzde 16.9 arttı. CNBC-e anketinde üretimin yüzde 12.1 arttığı tahmin ediliyordu.

Toplam sanayi üretiminde 2010'da yıllık ortalama artış yüzde 13.1 olarak gerçekleşti. 2009'da yüzde 9.9 daralma olmuştu.

Ekonomistler ara malı ve yatırım malı üretiminin artmasının bu yükselişte etkili olduğunu ve ekonomik canlanmanın devam ettiğini teyit ettiğini söylediler.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1.8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 18.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.9 artış kaydetti.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2010 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.4 arttı, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 5.7 artış gösterdi.

Üretim sürpriz yaptı, Aralık'ta yüzde 16.9 arttı - 1

EN YÜKSEK ARTIŞ SERMAYE MALINDA
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, 2010 yılı aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 34.2 ile sermaye malı imalatında kaydedilirken, bunu yüzde 24.4 ile ara malı imalatı, yüzde 8.3 enerji, yüzde 7.5 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 5 ile de dayanıksız tüketim malı imalatı izledi.

İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığı zaman yüzde 100.3 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, yüzde 84.2 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 45.9 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, yüzde 40.3 ile de ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı takip etti.

Ana metal sanayi yüzde 35,6, motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı yüzde 30.4, elektrikli teçhizat imalatı yüzde 25.7, deri ve ilgili ürünleri imalatı yüzde 25.6, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde 23.6 arttı.

Söz konusu dönemde, tütün ürünleri imalatı yüzde 24.5, temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı yüzde 8.2, diğer imalatlar da yüzde 2.6 oranında geriledi.

SANAYİ BAKANI: REKOR KIRILDI
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin hem aylık hem de yıllık ortalama bazında rekor kırdığını açıkladı.

'BÜYÜME YÜZDE 8'İ GEÇER'
TSKB Ekonomisti Başar Yıldırım veri sonrası yayımladığı notta, Aralık ayı sanayi üretim rakamlarının her anlamda güçlü bir görünüm ortaya koyduğuna, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış rakamların da sanayinin gücünü teyit eder nitelikte olduğuna dikkat çekerek, "Son çeyrekte yıllık yüzde 12 büyümeye işaret eden sanayi üretim rakamlarının ardından dördüncü çeyrek ekonomik büyüme rakamlarının tahminleri hafif aşacağını düşünüyoruz. Yine bu anlamda 2010 yılında ortalama yüzde 13 seviyesinde büyüyen sanayi üretimi ile birlikte 2010 yılına ilişkin ekonomik büyüme oranının yüzde 8 seviyesinin üzerinde gerçekleşme olasılığı yükselmiş bulunuyor" dedi.

Yıldırım, şöyle devam etti: "Sanayi anlamında hayli pozitif geçen 2010 yılının ardından 2011 için baz etkisinin de gündeme gelmesiyle sanayi üretiminde sürdürülebilir büyüme kapsamında risklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Sanayi ve dolayısıyla ekonomik büyümede yukarı yönlü seyrin devam etmesi, nette sıkılaştırıcı olacağı belirtilen TCMB politikalarının (yükselen enflasyon beklentilerinin de eklenmesiyle) faiz artırımı ile desteklenmesini öne çekebilir."

Öte yandan TÜİK, Kasım ayı için yüzde 9.1 olarak açıklanan sanayi üretimdeki artışı yüzde 9.4'e revize etti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre Ocak'ta yüzde 1.1, Şubat'ta yüzde 2.1, Mart'ta yüzde 1.1, Nisan'da yüzde 1.2, Mayıs'ta yüzde 2.9 artmış, Haziran'da ise yüzde 2.7 gerilemişti. Endeks, Temmuz'da yüzde 0.4, Ağustos'ta yüzde 3 arttı, Eylül'de yüzde 0.5 geriledi. Ekim ayındaki yüzde 3.9 artarken, Kasım ayında ise yüzde 1 geriledi.

'MERKEZ'İN ADIMLARINI TEYİT EDİYOR'
Sanayi üretiminde aylar arası geçişkenlik olabileceği düşünülse de 2010 yılının son çeyreğinde ortalama olarak aylık yüzde 2.9'luk büyüme yakalandığını söyleyen HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise, "Bu da sanayi üretiminin çok canlı olduğunun açık bir göstergesi. Bu tablo, Merkez Bankası'nın son dönemde attığı adımları teyit eder bir nitelik taşıyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...