Uzmanlar Euro'nun falına baktı

Avrupa ortak para birimi Euro hızla değer kaybediyor. Piyasa uzmanlarına göre, Avrupa Merkez Bankası tahvil alımlarını artırmazsa, Euro'nun düşüşü sürecek gibi görünüyor.

Uzmanlar Euro'nun falına baktı

Euro, geçen haftaki AB liderler zirvesinden tatmin edici bir sonuç çıkmamasının ardından hızlı bir şekilde değer kaybetmeye başladı.

Euro/dolar paritesi 1,30'un altına inerek 11 ayın en düşük düzeyine geriledi. Uzmanlar, Euro'nun geleceği konusunda karamsar.

Credit Agricole'den Stratejist Mitul Kotecha, Euro'da son günlerde yaşanan sert düşüşün döviz piyasasının nihayet gerçekle yüzyüze gelmesi olarak yorumladı. Kotecha, Euro Bölgesi ekonomik görünümünün giderek kötüleşmesi nedeniyle, Euro'daki aşağı yönlü seyrin devam edeceğini öngördü.

BNP Paribas Döviz Startejisti Rob Ryan'a göre ise, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programını genişletme konusunda isteksiz olmaya devam etmesi halinde, Euro üzerindeki satış baskısı sürecek. Ryan, finansal kurumların borç ve varlık azalttığı bir dönemde, Euro Bölgesi ülkelerinin tahvillerini kimin alacağının sorulması gerektiğine dikkat çekti. Ryan, "Bu, birinin gelip bu tahvilleri alması gerektiği anlamına geliyor. Eğer Avrupa Merkez Bankası bunu yapmazsa, Euro'nun geleceği karanlık görünüyor" diye konuştu.

Bank of New York Mellon7dan Samarjit Shankar ise Euro'nun teknik olarak satış baskısı altında kaldığını belirtti. Shankar, Euro'nun son 11 gündür net bazda satıldığını ve ortalama satış hızının son bir yıllık ortalamanın iki katına çıktığına dikkat çekti.

Piyasa uzmanları, Euro'nun bundan sonra karşı karşıya kalacağı zorluğun, Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarının indirilmesi olduğunu düşünüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, geçen hafta 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu negatif izlemeye almıştı. Uzmanlara göre, özellikle Fransa'nın AAA olan notunu kaybetmesinin, Euro'ya büyük darbe vuracağına dikkat çekiyor.

Sayfa Yükleniyor...