Van'a deniz otobüsü geliyor

Ulaştırma Bakanlığı tarafından 10 milyon lira kaynak ayrılan Van Gölü, Edremit ilçesi sahilinde yapılacak çalışmayla ilk marinasına kavuşuyor.

Van'a deniz otobüsü geliyor

3 bin 713 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Türkiye'nin en büyük gölü olan ve yöre halkı tarafından ''deniz'' olarak anılan Van Gölü'nde yat turizmini başlatmak ve su sporlarını desteklemek amacıyla hazırlanan ''Küçük Tekne Bakım ve Barınma Yeri'' projesine Ulaştırma Bakanlığı da destek verdi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, kentin en önemli değerlerinden biri olan Van Gölü'nün, şimdiye kadar turizm başta olmak üzere su sporları ve taşımacılık alanlarında tam anlamıyla kullanılmadığını belirtti.

''Van denizini kullanabilmemizin ön koşulu, buradaki altyapı eksikliğini gidermektedir'' diyen Vali Karaloğlu, bu kapsamda gölün belirli noktalarına son 1 yılda yaptırılan 6 iskelenin faaliyete geçtiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Van denizinde yapımına başlanan iskelelerin tamamlanması, deniz üstü araçların yenilenmesi ve hızlı deniz araçlarının su ile buluşması lazım. Son yıllarda maalesef Van denizinin kullanımında çok büyük sıkıntı var. Biz de bu sıkıntıyı gördüğümüz için son bir yıldır Van Gölü sahiline 6 iskele yaptırdık. Bunlar olmadan Van denizini kullanamazsınız. Yani denizle ilgili altyapıyı tamamlamadan üstyapıda bir iş yapmanız mümkün değil. Van denizinde çok büyük eksikliğini hissettiğimiz, küçük araçların, gezinti araçlarının park edeceği, kışlayacağı bir marinamız yoktu. Milletvekillerimizin de çok ciddi gayretleri ile Van-Edremit'te 10 milyon bütçeli bir marina yapılması, 2011 yılı bütçesine konuldu. Şu anda projesi yapılıyor. İnşallah bahar döneminde ihalesi yapılacak ve bu yıl inşaatına başlanacak. Bu yıl içerisinde inşaatı bitmeyebilir ama önemli olan bunun başlamasıydı. Çalışmanın tamamlanmasıyla Van denizi ilk marinasına kavuşmuş olacak.''

Karaloğlu, marinanın tamamlanmasıyla Van Gölü'nün, yat ve yelkenlilerle donatılmış bir göle bürüneceğine inandığını bildirerek, ''Bu kentin turizminde deniz önemli. Van'a gelecek turistlerin, zamanının bir kısmını mutlaka denizde geçirmemiz gerekiyor. Çünkü adalarımız var, adalarda insanların ilgisini çekebilecek dini yapılar var. Onların ilgisini çekebilmek için de ancak deniz üstü modern araçlarımız olacak ve bunları bağlayabileceğimiz iskelelere, marinalara ihtiyaç var'' dedi.

TATVAN VE AHLAT'A DENİZ OTOBÜSLERİ İLE ULAŞIM SAĞLANACAK
Van'dan Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçelerine göl üzerinden ulaşımı sağlayacak 2 adet deniz otobüsü alınacağına da dikkati çeken Karaloğlu, deniz otobüslerinin alınması için valilik bütçesine 2 milyon 800 bin lira aktarıldığını dile getirdi.

Karaloğlu, deniz otobüslerinin 75'er kişilik ve saatte 30 deniz mili hız yapabilecek kapasiteye sahip olacağını belirterek, şöyle konuştu:

''Deniz otobüslerinin alınmasıyla Van denizi yine ilk defa deniz otobüsü ile buluşmuş olacak. Bu deniz otobüslerimiz ile Van'a gelen turistlere, Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçelerini gezdireceğiz. Biz, kent turizmini sadece Van olarak değil, Van denizi havzası olarak düşünüyoruz. Bunun için de mutlaka Van denizi üzerinde bizim seyrüseferde kullanacağımız hızlı deniz araçlarına ihtiyacımız var. Yeni alınacak 2 deniz otobüsü ile bunu başlatmış olduk'' şeklinde konuştu.





Sayfa Yükleniyor...