Varlık Barışı geliyor (Varlık Barışı nedir?)

Varlık Barışı geliyor. Maliye Bakanı Ağbal, yurtdışından varlık getirene kolaylık sağlanacağını, varlığa yüzde 3 oranında vergi uygulanacağını belirtti.

Varlık Barışı geliyor (Varlık Barışı nedir?)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, emeklilere bayram ikramiyesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırması gibi düzenlemeleri içeren TBMM gündemindeki yeni paketini değerlendirdi. 

İşçiden memura, emekliden gençlere kadar toplumun çeşitli kesimlerini ilgilendiren tasarının geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğünü anımsatan Ağbal, düzenlemenin bugün de Genel Kurul'da değerlendirileceğini bildirdi. 

Ağbal, birçok konunun bir arada bulunduğu paketin hızlı bir şekilde yasalaşacağını düşündüğünü söyledi. 

Pakette öncelikle çok sayıda vatandaşı ilgilendiren kamuya ödenmemiş borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin önemli bir düzenleme olduğunu hatırlatan Ağbal, emeklilere de ramazan ve kurban bayramlarında bin lira tutarında bayram ikramiyesi ödenmesini içeren düzenlemenin bulunduğunu kaydetti.

Ağbal, 65 yaş aylığı alan 581 bin vatandaş olduğuna dikkati çekerek, "Bunların aylıklarını 266 liradan 500 liraya çıkarıyoruz ki haziran ayı başında bir taraftan emeklilerimiz Ramazan Bayramı ikramiyesini almış olacaklar, diğer taraftan 65 yaş aylığı alan vatandaşlarımız da haziran başında bin 500 lira yani 3 ayı kapsayan aylıklarını alacaklar. Dolayısıyla yaklaşık 13 milyona yakın emekli ve yaşlılık aylığı alan vatandaşımız haziran başında yeni artırılmış maaşları almış olacak" diye konuştu. 

Bağ-Kur'lularla ilgili düzenlemelerin de pakette olduğunu dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:

"Emekli olup iş yeri bulunan vatandaşların geçmişten gelen sosyal güvenlik destek primi ödemeleri vardı, oradan gelen borçları terkin ediyoruz. Bu da son derece önemli. Önemli bir yükten vatandaşlarımızı kurtarmış olacağız. Öğrenciler ve imar barışıyla ilgili düzenlemeler de var." 

YENİDEN YAPILANDIRMADAN 15-16 MİLYAR LİRALIK GELİR BEKLENTİSİ

Tasarının en önemli bölümünün yeniden yapılandırma düzenlemesi olduğunun altını çizen Ağbal, burada kesinleşmiş kamu alacaklarından süresinde ödemeyenlerin 36 aya kadar yeniden yapılandırılmasını öngördüklerini kaydetti.

Ağbal, ihtilaflı vergi dosyalarını da ortadan kaldıracak sulh yöntemini getirdiklerini bildirdi.

Mükelleflerin yakından takip ettiği matrah artımı düzenlemesi ve stok affı kayıtlarının düzeltilmesinin de pakette bulunduğunu vurgulayan Ağbal, "Temmuz ayı sonuna inşallah başvuruları alacağız, ağustos ayında ilk ödemeler başlayacak. Biz aslında bir noktada vergi barışını da burada sağlamış olacağız. Milyonlarca esnafımız, işletmemiz, sanayicimiz, mükelleflerimiz bu imkanlardan yararlanacak. Bir taraftan devlet tabii ki gelir elde edecek, diğer taraftan çok avantajlı koşullarla vatandaşlarımız ödeme imkanına kavuşmuş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bundan önce iki yeniden yapılandırma kanunu yaptıklarını hatırlatan Ağbal, bugün itibarıyla önceki yapılandırma kanunlarından 40,3 milyar lira tahsilat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Ağbal, bu kapsamda 2016 yılında 15,3 milyar lira, geçen yıl 19,4 milyar lira, bu yıl da bugüne kadar 5,5 milyar lira tahsilat yapıldığını kaydetti.

Her iki yapılandırma kanununa da vatandaşların başvuru oranlarının ve uyumlarının yüksek olduğuna dikkati çeken Ağbal, "Son derece sevindirici bir gelişme. Bu şunu gösteriyor, bizim şu anda yapmış olduğumuz yeniden yapılandırma düzenlemesi de en az bu tutarlarda, 15-16 milyar liralık bir ilave geliri bize sağlamış olacak." dedi.

"9,8 MİLYON VATANDAŞ DÜZENLEMEDEN YARARLANACAK"

Ağbal, Maliye Bakanlığının Sosyal Güvenlik Kurumunun alacaklarının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gümrük vergisi alacaklarının, il özel idareleri ve belediyelerin alacaklarının yapılandırma kapsamında olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: 

"Maliye Bakanlığının takip ettiği vergi alacaklarından 9,8 milyon vatandaşımız yararlanacak. 119,2 milyar liralık bir alacak var. Bunun alt detaylarına bakıldığında, 5,3 milyon vatandaşımızın motorlu taşıtlar vergisi borcu var, yaklaşık 6 milyar lira. Bu vatandaşlarımız 36 aya kadar bu borçlarını yapılandırma imkanına kavuşacaklar. Gelir, kurumlar, KDV, gelir stopaj, MTV her türlü vergiler dahil buna. Sosyal güvenlik primlerinde 64,3 milyar liralık alacağı yapılandırıyoruz, burada da 5,5 milyon mükellefimiz var. Dolayısıyla 5,5 milyon mükellefimiz 36 aya kadar sosyal güvenlik primlerini ödeme imkanına kavuşacak. Gümrük vergisi olarak 338 milyon liralık alacağı yapılandırma kapsamına alıyoruz. Burada bin 170 kişi söz konusu."

"VATANDAŞ, TEMMUZ AYI SONUNA KADAR BAŞVURUDA BULUNACAK"

Ağbal, yapılandırma kanunu çerçevesinde geniş toplum kitlelerini ilgilendiren trafik, seçim, Karayolları Taşıma Kanunu'na göre usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar gibi idari para cezaları bulunduğuna dikkati çekti.

Bakan Ağbal, şöyle devam etti:

"Trafik para cezalarında yaklaşık 4 milyon 200 bin vatandaşın faiz dahil 8 milyar liralık borcu var. Burada ciddi anlamda bir avantaj sağlıyoruz. Burada yıllık gecikme zammı oranı yüzde 16,80 civarında. Vatandaşın trafik para cezası borcu var, yapılandırmak istiyor. Cezanın ana parasını ödeyecek ama yüzde 16,80 yıllık faiz yerine yüzde 3-4 gibi bir faiz ödeyecek. Bu da vatandaşın lehine bir düzenleme. Karayollarındaki usulsüz geçişlerle ilgili idari para cezalarında 1,4 milyon adet para cezası var. 677 milyon lira da buradan bir tahsilat bekleniyor. 1 milyon 37 bin öğrencimizin 3,9 milyar liralık kredi borcu var, bunu da yapılandırıyoruz. Ecrimisil alacaklarında 181 bin kişinin 740 milyon lira tutarında ecrimisil borcu var, biz bunları yapılandırmış olacağız."

Ağbal, kesinleşmiş vergi borcu ve idari para cezası olan vatandaşların temmuz sonuna kadar vergi dairesine, SGK'ye müracaat edeceğini ve bu borçlarını 36 aya kadar yapılandıracağını söyledi.

Ana parayı tahsil ettiklerini, bundan vazgeçmediklerini vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Yüzde 16,80 yıllık gecikme faizi oranı yerine yüzde 3-4 faiz ödenecek yani aslında gecikme zamlarının yüzde 75'ini siliyoruz. Eğer vatandaş burada 'Ben bütün borcumu peşin ödemek istiyorum.' derse yeni sisteme göre hesaplanan yüzde 3-4'ünün de yüzde 90'ını tekrar siliyoruz. Neredeyse ana para tutarında bir ödeme yaparak borçlarından kurtulmuş olacaklar. Bunlar gerçekten vatandaşımıza önemli imkanlar getirmiş oluyor." 

Matrah ve vergi artırımının da yeniden yapılandırma içindeki en önemli düzenlemelerden olduğunu ifade eden Ağbal, düzenlemenin 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayacağını söyledi. Ağbal, "Vatandaşımız bu dönemlerde beyan ettiği veya ödediği tutarları bir miktar artırırsa bu dönemlere ilişkin vergi idaresi hiçbir vergi incelemesi yapmayacak. Dolayısıyla vatandaş ile vergi idaresinin el sıkıştığı, helalleştiği bir uygulama" diye konuştu.

Özel sektörden 2017'nin de matrah artırımı düzenlemesine dahil edilmesi konusunda yoğun talep geldiğini ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

Varlık Barışı geliyor (Varlık Barışı nedir?) - 1

"Bu konuda hükümet olarak konuyu tekrar değerlendirdik. Değerlendirmemiz sonucunda, bugün Genel Kurul'da verilecek önergeyle gelir ve kurumlar vergisi bakımından matrah artırımı düzenlemesine 2017'yi dahil etme kararı aldık.

Yapacağımız düzenlemeyle gelir ve kurumlar vergisi bakımından 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılı da dahil edilmiş oldu. Dolayısıyla geçmiş 5 yıla ilişkin matrah artırımı düzenlemesini hem gelir stopaj hem KDV hem gelir hem kurumlar vergisinde yapmış olacağız. Bu düzenlemeyle özel sektör işletmelerimizde de büyük bir memnuniyet olacak. Biz de idare olarak 1 Ocak 2018'den itibaren yeni bir sayfa açıp, vatandaşlarımızla geçmiş 5 yıla ilişkin helalleşmeyi yaptıktan sonra 2018'den itibaren cari dönem incelemelerine ve takiplerine yoğunlaşacağız."

NEDİR?

Türk vatandaşlarının yurtdışındaki parasının Türkiye'ye getirilmesini amaçlayan "varlık barışı" düzenlemesi 2008 ve 2013 tarihinde uygulandı.

Varlık barışı olarak isimlendirilen düzenleme esas olarak yurt dışında bulunan bazı varlıkların (para, altın, menkul kıymet gibi) Türkiye'de banka ve aracı kurumlara ya da vergi dairesine bildirilmesi ve belli sürelerde Türkiye'ye getirilmesi esasına dayanmaktadır. Yurt dışında bulunan gayrimenkullerin bildirimi de bu yasa kapsamına girmektedir.

Bildirilen bu varlıkların değeri üzerinden yasada belirtilen oranda vergi ödenmesi söz konusudur. Bu bildirim ve varlıkların Türkiye'ye getirilmesinin ardından belirtilen verginin de ödenmesi durumunda, bu varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

Kanun hükmünde ayrıca, yurt dışında elde edilen bazı kazançların sadece Türkiye'ye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmesine ilişkin düzenlemeler de yer almaktadır. (Kaynak: Vergide )

HÜKÜMETİN AÇIKLADIĞI EMEKLİ, ESNAF, BORÇLU VE ÖĞRENCİYE YÖNELİK PAKET NELER GETİRECEK?

Sayfa Yükleniyor...