Varlık Barışı'nda Ali Bey bilmecesi

Varlık Barışı uygulaması sırasında yurt dışından 5.2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan'ın, uygulamadan yararlanmak için ödemesi gereken 104 milyon liralık vergiyi de bugüne kadar yatırmadığı öğrenildi.

Varlık Barışı'nda Ali Bey bilmecesi

Ali Türkan, Varlık Barışı uygulamasında 2 Mart'ta sona eren başvurular öncesi Ankara Cumhuriyet Vergi Dairesi'ne gelerek, 22 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun'dan yararlanmak istediğini bildirdi.

Vergi Dairesi yetkilileri de, Türkan'a kanunla ilgili bilgi verdi ve düzenlemeden yararlanabilmek için 2 Mart'a kadar dilekçe vermesi, takip eden ayın sonuna kadar yüzde 2'lik vergiyi ödemesi ve 1 ay içinde taahhüt ettiği parayı getirmesi gerektiğini ifade etti.

Ali Türkan, 29 Şubat'ta Cumhuriyet Vergi Dairesine bir dilekçe vererek, Varlık Barışı uygulaması kapsamında yurt dışındaki 5.2 milyar lirasını Türkiye'ye getireceğini beyan etti.

VERGİ ÖDENMEDİ
Ancak Türkan, dilekçe sonrasında uygulamadan yararlanması için gerekli yükümlülüklere uymadı. 31 Mart 2009 tarihine kadar beyan ettiği 5.2 milyar lira için tahakkuk eden 104 milyon liralık vergiyi ödemedi.

Aynı şekilde, Varlık Barışı kapsamanda bildirimde bulunduğu 5.2 milyar lirayı başvurudan sonraki 1 ay içinde Türkiye'ye getirmedi.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığından bir üst düzey yetkili, Varlık Barışı kapsamında söz konusu kişinin Vergi Dairesine yurt dışındaki 5.2 milyar liralık kaynağı yurda getireceğine ilişkin resmi başvuruda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Ancak, başvurunun ardından bu kişi vergi yükümlülüğünü yerine getirmemiş. Para da bugüne kadar gelmemiş. Bu kişinin Varlık Barışı uygulaması kapsamında getireceği paranın gecikmesi durumunda ceza almayacağına dair İdare tarafından kendisine bir mükteza verilmesi de söz konusu değil. Tarafımızdan verilmiş böyle bir mükteza (görüş) yok.

Ayrıca Varlık Barışı için vergi ödemesinin de, para getirme işleminin de zamanında yapılması gerekir. Mükteza ile kanun dışına çıkılamaz. Kanun dışında görüş belirtilemez.''

Sayfa Yükleniyor...