Varlık barışında ikinci perde açıldı

Varlık barışında, ilk uygulamada başvurup da parasını getirmeyenler, 30 Eylül'e kadar devam edecek ikinci uygulama döneminde yeniden müracaatta bulunabilecek.

Varlık barışında ikinci perde açıldı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Torba Yasa Tasarısı'na bir önergeyle eklenen varlık barışı uygulamasının kapsamına, 1 Haziran 2009 tarihi itibariyle sahip olunan varlıklar girecek.

Yurt içi ve yurt dışındaki kişi ve kuruluşlar, bu varlıklar için 30 Eylül 2009 tarihine kadar varlık barışı başvurusu yapabilecekler. Bakanlar Kurulu'na verilen yetki çerçevesinde bu süre, gerek duyulursa 31 Aralık 2009 tarihine kadar da uzatılabilecek.

Yurt içi varlıklar için ilk uygulamadaki gibi yüzde 5, yurt dışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek.

2. varlık barışı uygulamasından, ilk uygulamadan farklı olarak katma değer vergisi nedeniyle yapılan tarhiyatlar da yararlandırılacak.

ALİ TÜRKAN DA YENİDEN BAŞVURABİLECEK
İlk uygulama döneminde varlık barışı için başvurup da parasını getirmeyenler, eski başvuruları sırasında tahakkuk eden vergiyi ödemek koşuluyla 2. uygulama döneminde yeniden başvuru yapabilecek.

Bu çerçevede varlık barışında kamuoyunu uzun süre meşgul eden Ali Türkan da, önceki başvurusu için kendisine tahakkuk ettirilen 104 milyon liralık vergiyi ödeyerek, uygulamadan yararlanmak için yeniden müracaat edebilecek.

Ali Türkan, 27 Şubat'ta Ankara Cumhuriyet Vergi Dairesine yurt dışındaki 5,2 milyar liralık kaynağı yurda getireceğini beyan ederek, varlık barışı için başvurmuştu. Bu başvuru kapsamında kendisine 104 milyon lira vergi tahakkuk ettirilmiş ve mevzuat gereği bu vergiyi takip eden ayın sonuna kadar ödemesi istenmişti. Ancak, Ali Türkan'ın 104 milyon liralık vergiyi bu süre içinde ödememesi nedeniyle varlık barışı uygulamasından yararlanma hakkı ortadan kalkmıştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı da, söz konusu verginin Türkan'dan tahsil edilmesi için yasal takibata geçmişti.

Türkan olayı, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki varlık barışı görüşmelerinde de gündeme geldi ve milletvekilleri bu kişinin gerçekten böyle bir kaynağı olup olmadığını sordu. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de, varlık barışı uygulamasının beyana dayandığına dikkati çekerek, ''O şahıs gerçekten beyanda bulundu. İlk başvurusu normal bulunmadığı için reddedildi. Ancak, bu defa yeminli mali müşaviriyle beyanda bulundu. Ama buna ilişkin vergiyi bugüne kadar ödemedi. Bu verginin tahsil edilmesine ilişkin işlemler devam ediyor'' dedi.

MATRAH İNDİRİMİ İÇİN DE VERGİ ŞARTI
22 Kasım 2008'de başlayan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren ilk vergi barışı uygulamasında başvuruda bulunanlardan, tahakkuk eden vergiyi gecikme zammıyla birlikte 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödemeyenler, ilgili Kanundaki mahsup imkanından da yararlanamayacak.

Bu arada, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'nin verdiği bilgiye göre, 1. varlık barışı uygulaması sırasında yurt içi ve yurt dışından toplam 8 bin 200 beyanname verildi. Bu beyannamelerde 10 bin 216 varlık için Maliye Bakanlığından ''varlık barışı'' istendi. Bazı beyannamelerde hem döviz hem taşınmaz hem de menkul kıymetlere yer verildi.

Başvurularda, 10 milyar 748 milyon 737 bin 982 lirası yurt dışından, 4 milyar 83 milyon 331 bin 276 lirası da yurt içinden olmak üzere 14 milyar 832 milyon 69 bin 258 liralık kaynak, varlık barışına konu edildi.

Bunların 12 milyar liralık bölümü elektronik ortamda değerlendirmeye alındı. Bu değerlendirmelerde gelen kaynağın yüzde 16'sının Türk Lirası, yüzde 59'unun döviz cinsi para, yüzde 15'inin menkul sermaye, yüzde 9'unun da taşınmazlardan oluştuğu belirlendi.

Gelir İdaresi yetkilileri, aynı tablonun 14,8 milyar liralık kaynağın tümü için de geçerli olduğunu belirtti. Bu durumda 1. varlık barışı uygulaması sırasında beyan edilen 14,8 milyar liranın 2,4 milyar lirasını Türk Lirası, 8,8 milyar lirasını döviz cinsi paralar, 1,4 milyar lirasını taşınmazlar, 2,2 milyar lirasını menkul sermaye araçları meydana getirdi. Menkul sermayeler içinde 26 milyon 627 bin 673 liralık da tahvil-bono yeraldı.

Sayfa Yükleniyor...