Şimşek: Vatandaş 9 milyar dolar bozdurdu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vatandaşın dün itibariyle 9 milyar doların üzerinde dövizini bozup TL'ye geçtiğini ifade etti.

Şimşek: Vatandaş 9 milyar dolar bozdurdu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

CNN Türk'e konuk olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Vatandaşın dün itibariyle 9 milyar doların üzerinde dövizini bozup TL'ye geçti, bu çok önemli" dedi.

Şimşek şöyle konuştu;

"Türkiye'ye girişler başladı, bir miktar çıkış yaşandı ve yaşanıyor. Bu kriz ekonomiyi etkiliyor, etkileyecek bunların tahribata yol açmaması için gerekenleri yapıyoruz. Ekonomik anlamda Türkiye'nin temelleri sağlamdı.

Siyasetten de Türkiye'nin demokrasisi güçlendi. Yatırımcılara anlatıyoruz."

"TÜRKİYE'NİN NOTUNUN İNDİRİLMESİ İÇİN HİÇBİR SEBEP YOK"

Şimşek ayrıca, Rating kuruluşlarının hatalı karar vermesini engellemek için bazı adımlar atılmasını istediğini belirtti ve "Türkiye'nin notunun indirilmesi için hiçbir sebep yok" diye konuştu ve ekledi;

"-Yılın ilk yarısı beklentilere paralel büyüme geldi; 2'nci yarıda darbe girişimi nedeniyle aşağı yönlü bir miktar risk konuşuluyor.

-Enflasyon TCMB'nin öngördüğü yüzde 7.5 hedefini tutturacağına inanıyoruz. TL'deki hareketlilik duruldu, değerlenme bile oldu, bundan dolayı enflasyon hedefi halen gerçekçi.

-Cari açık son 6-7 yılın en düşük seviyesinde ama halen yüksek" dedi.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

"Rusya'daki atmosfer son derece olumlu; Ruslar yapıcı, iyi niyetli ve destekleyici. Rusya ile turizmi konuştuk, tarifeli seferler başladı ama charter seferleri bizim için önemli, bizden güvenceler istemişler, bunu sağladık. Bu önlemlerin yerinde görülmesi için onları davet ettik. Uçak krizi sonrası bazı sektörlerde Türk firmalarının çalışması yasaklandı, bunun kaldırılmasını istedik.

Türk Akımı Projesi bizim için önemli, diyaloga açık olduğumuzu, kalan noktadan diyalogun sürdürülebileceğini söyledik. Bazı kararlar liderlere kaldı, biz teknik altyapıyı hazırladık. Yaş sebze/meyve ihracatı ve beyaz et konusu önemli; eminim bu süreç hızlanacak ama biraz çetrefil bir konu.

Vize uygulamalarının hızlı şekilde normalleştirilmesini istedik, yeniden biraraya geleceğiz, gereken çabalar ortaya konulacak.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi'ni devam edebileceklerini ve bir sorun olmadığını Rusya'ya ilettik."

"FED'DEN BİR FAİZ ARTIŞI GELMEZ"

"Fed'den yakın dönemde bir faiz artışı gelmez bu da bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için iyi" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...