Venezuela 120 milyar dolar dış borcunu yeniden yapılandıracak

Devlet Başkanı Maduro, ülkenin 120 milyar doları aşan dış borcunun tümünün yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Maduro, "Küresel bir zulümle karşı karşıyayız" dedi.

Venezuela 120 milyar dolar dış borcunu yeniden yapılandıracak

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin 120 milyar doları aşan dış borcunu yeniden yapılandıracağını açıkladı.

Devlet televizyonunda dün akşam halka hitap eden Maduro, ABD'nin mali yaptırımlarının ülkenin borç ödeme yeteneğini etkilediğini ve bu yüzden ülkenin tüm dış borcunu ve ödemelerini yeniden yapılandıracaklarını söyledi.

Yeniden yapılandırmanın detayları hakkında bilgi vermeyen Maduro, uluslararası kredi kuruluşlarıyla ihtilafa yol açmayacak bir çözüm arayışında olduklarını belirtti.

Devlet Başkanı Maduro, devlet petrol şirketi PDVSA'ya 1,1 milyar dolarlık son bir tahvil ödemesi için talimat verdiğini, bundan sonraki ödemelerin yeniden düzenleneceğini kaydetti.

Maduro, 2013 yılında iktidara geldiğinden bu yana petrol gelirindeki ani düşüşe rağmen 72 milyar dolar dış borç ödendiğini ancak ülkeye uygulanan mali yaptırımların durumu giderek zorlaştırdığını söyledi.

Maduro, "Gerçek bir küresel mali zulümle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Maduro'nun borç ödemelerine öncelik vermesini aylardır eleştiren muhalefet yeniden yapılandırma teklifine de destek vermedi. Daha önce Wall Street bankerlerine mektup yazarak ülkedeki hükümet karşıtı gösteriler sırasında insan hakları ihlalleri yaşandığı gerekçesiyle Maduro yönetimine kredi vermeyi kesmelerini isteyen Ulusal Meclis Başkanı Julio Borges, "Maduro ülkenin borcunu yeniden yapılandıramaz, çünkü artık dünyada kimse onun yönetimine güvenmiyor." ifadelerini kullandı.

Venezuela önceki Devlet Başkanı Hugo Chavez 1999 yılında iktidara geldiğinde, varil petrolün fiyatı 10 dolar civarındayken dış borç almaya başladı. Petrol fiyatının sonraki 10 yılda 140 dolara kadar çıkması kredi kuruluşlarının ekonomisi petrole dayalı olan ülkeye yeni kredi açmasına imkan sağladı. Fakat son yıllarda petrol fiyatlarında görülen ani düşüş, borçların geri çevrilmesini zorlaştırdı.

Venezuela ekonomisi 2014 yılından bu yana yüzde 35 oranında küçüldü. Bu, ABD'nin 1929 Büyük Ekonomik Buhran döneminde yaşadığından daha büyük bir daralma. Maduro yönetimi yabancı kredi kuruluşlarına olan borcunu ödemek ile üç haneli rakamlara ulaşan enflasyon koşullarında gıda ve ilaç sıkıntısı yaşayan Venezuela halkına yardım etme arasında ikilem yaşıyor.

Bugün ülkenin toplam dış borcu 120 milyar doları aşmış durumda. Bunun yarısını dolar cinsi borç tahvilleri oluşturuyor.

Ülke şimdiye kadar müttefiki Rusya'dan ilave fon bulma gibi yollara başvurarak borç yükümlülüklerini yerine getirmeyi başardı. Fakat Trump yönetiminin ağustos ayında Amerikalı yatırımcılara ülkeye yeni kredi vermelerini yasaklamasının ardından bu hassas dengeyi sürdürmek daha da zorlaştı. ABD'deki finans kuruluşları Venezuela ile iş yapmanın itibarlarını zedeleyeceği korkusuyla ülkenin borçlarına aracılık etmek istemiyor.

Venezuela'da gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin, 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü. Ülkede aylarca süren hükümet karşıtı gösterilerde en az 125 kişi hayatını kaybetmişti.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...