Vergi indirimi en çok otomotive yaradı

Hükümet ÖTV ve KDV indiriminin devam edip etmeyeceği konusunda hafta sonuna kadar karar verecek.

Vergi indirimi en çok otomotive yaradı

Hükümetin iç piyasaya yönelik uygulamaya koyduğu ÖTV ve KDV indirimlerinde sona yaklaşılıyor. Hükümet cephesinden uzatmaya yönelik sinyaller geliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV ve KDV indiriminde sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin olarak, ''Ekonomik Koordinasyon Kurulu olarak bu konuyu çalışıyoruz. Muhtemelen hafta sonuna kadar hangisinin devam edip etmeyeceği konusunda bir karara varacağız. Ama bu aşamada verilmiş bir karar yok'' dedi.

Başbakan Erdoğan da dün ATV'de yaptığı açıklamada konuyla ilgili "Değerlendirmesini yaparız, gerekirse uzatırız. Bütün mesele bu canlılığı tutalım'' şeklinde konuştu.

Bazı sektörlerde indirimin süreceği, bazılarında ise kademeli indirime gidilebileceği belirtiliyor. Çok fazla hareketlenme yaratmayan sektörlerde ise indirimin sona ereceği ifade ediliyor.

Hükümet stokları eritmek ve iç piyasayı canlandırmak üzere beyaz eşya ve otomotivde üç aylık ÖTV indirimine gidilmişti. Konut alımındaki KDV oranı da yüzde 10'dan yüzde 8'e düşürülmüştü.

Hükümetin sonraki tedbir paketinde de mobilya, büro makinaları, bilgisayar ve iş makinalarından alınan KDV 3 ay süreyle yüzde 8'e çekilmişti.

OTOMOBİL SATIŞLARI YÜZDE 40 ARTTI
15 Haziran'da bitecek vergi indirimlerinden en çok yararlanan kuşkusuz otomotiv sektörü oldu. Kriz nedeniyle daralan Türkiye otomotiv pazarında Mayıs ayında otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.38 oranında artarak 44 bin 188 adede yükselirken, hafif ticari araç satışları da yüzde 10.99 oranında artışla, 19 bin 3 adet olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında binek ve hafif ticari araç toplam satışları ise 2008 yılının aynı ayına göre yüzde 30.03 oranında artarak, 63 bin 191 adede yükseldi. 

Nisan ayında otomobil satışları yüzde 19.4, toplam araç satışları da yüzde 10.4 artış kaydetti.

ÖTV indirimiyle birlikte son 2.5 ayda 160 bine yakın araç satıldı. ÖTV indiriminin sona ereceği 15 Haziran'da toplam satışın 200 bine ulaşması bekleniyor.

BEYAZ EŞYADA YÜZDE 56 ARTIŞ
Veriler vergi indirimleri sonrası satışların beyaz eşyada yüzde 56, bilişimde yüzde 26, mobilyada yüzde 33 arttığını ortaya koydu.

EMLAKTA SINIRLI ETKİLEDİ
Emlak sektöründe ise, KDV indiriminin 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için uygulanması, satışlardaki artışı sınırlı tuttu.

İnşaat firmalarının kampanyalarıyla Mayıs ve Haziran aylarında satışlarda bir miktar hareketlenme bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...