Vergi indiriminde sıra hurda araçlarda mı?

Hükümet ÖTV ve KDV indiriminin ardından hurda araçlara vergi indirimine yönelik değerlendirmeler yapıyor.

Vergi indiriminde sıra hurda araçlarda mı?

Hükümetin iç tüketimi canlandırmak için uygulamaya koyduğu vergi indirimlerinde sürenin sonuna yaklaşılırken, yönetimi otomotiv sektöründe hurda araçlara yönelik vergi indirimi üzerinde değerlendirme yapıyor.

Hükümet, küresel krizin etkilerini azaltmak ve iç tüketimi canlandırmak için otomotiv, beyaz ve elektronik eşyalar başta olmak üzere bazı ürünler için Mart ayı ortasında Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi oranlarında üç ay süreyle indirime gitmişti.

Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri, Sanayi Bakanlığı'nın hurda indirimine ilişkin bir çalışma yaptığını ifade ederek, bunda eski sistemin ortaya çıkardığı sorunlar ile halen Avrupa ülkelerinde son dönemde uygulamaya koyduğu benzer sistemlerin incelendiğini bildirdiler.

Bir ekonomi yetkilisi, hükümetin vergi indirimlerinde atılacak adıma yönelik değerlendirmelerinin sürdüğünü, ekonomi yönetiminin uygulamanın sonuçlarına ilişkin analizler hazırladığını kaydederek, "Pazartesi gününe kadar atılacak adımlara yönelik kararnameler tamamlanır. Kesin karar verilmiş olmamakla birlikte hurda araçlarda bir indirim uygulaması gündeme gelebilir, ancak geçen seferki gibi bir adım atılması beklenmemeli" dedi.

Hurda alanında en son uygulamada 20 yaşın üzerinde araçlarını getirenlere vergi indirimi yapılmıştı. Ancak bir aracın ruhsatının birden fazla araç alımında kullanılması nedeniyle önemli sorunlar yaşanmıştı.

EN ÇOK FAYDA ELEKTRONİK VE BEYAZ EŞYADA
Öte yandan bir başka yetkili, bu ay içinde sona erecek olan vergi indirimlerinin uygulama döneminde en çok faydanın elektronik ve beyaz eşya sektöründe kendini gösterdiğini belirterek, "Firmalar vergi indirimlerini ürünlerine yansıttı ve bunun karşılığında iç tüketimde bir canlanma yaşandı" dedi.

Otomotivde vergi indirimlerinin ciddi canlanmaya neden olduğunu, ancak yurt dışında bulunan fabrikaların da önemli sipariş almalarının yolunun açıldığını kaydeden aynı yetkili, "Hükümete birkaç gün içinde sunulacak çalışmalarda indirimlerin etkisi, aynı şekilde devam edilmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçlar, vergi oranlarında daha az düşüş yapılmasının etkileri ve tamamen kaldırılmasının getirecekleri yer alacak. Son karar siyasi olacak" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...