Vergi indirimleri tüketimi canlandırdı

Otomotiv ve beyaz eşyadaki vergi indirimlerinin etkisiyle CNBC-e Tüketim Endeksi Mart'ta yüzde 16.69 artış kaydetti.

Vergi indirimleri tüketimi canlandırdı

CNBC-e Tüketim Endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 16.69 artarak 168.12 düzeyine yükseldi. Aynı dönemde mevsimsel olarak düzeltilmiş seri de yüzde 8.86 artarak 127.16'ya çıktı.

Her iki endeks de bir önceki yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 5.99 ve yüzde 4.27 artış gösterdi.

Eylül ayından bu yana genelde düşüş gösteren, artsa bile sınırlı oranda yükselen endeks Mart ayında oldukça sert bir yükseliş göstermiş oldu.

Bu artışın en büyük nedeni, hükümetin özellikle otomobil ve beyaz eşya sektörlerinde uygulamaya koyduğu vergi indirimleri oldu. Beyaz eşya sektörünü de içeren ev eşyası sektöründe mevsimsel olarak düzeltilmiş endeks aylık yüzde 49.7 artış gösterdi. Şubat ayında 14 bin civarında olan otomobil satışları 40 bin civarına yükseldi.

Bunlar dışındaki sektörlere bakıldığında, mobilya, giyim sektörlerinde de artış görüldü. Konut, eğlence, otel, lokanta, sağlık sektörleri ise bir önceki aya göre çok bir değişiklik göstermedi. Tapu harçlarındaki indirim konut sektöründe bu ay bir hareket getirebilir. Gıda sektörü ise bir önceki aya göre düşüş gösterdi.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Mart ayında hızlanan aynı zamanda öne alınan bir talep görüyoruz. Bu hareketin devam edip etmeyeceği ya da hangi hızda kalacağı önümüzdeki dönemde son derece önemli olacaktır. Üretici tarafından bu talep artışı geçici olarak algılanırsa bunun üretime yansıması sınırlı olur. Aynı hızda olmasa bile iç ve dış talebin artma eğiliminde olacağı yönünde bir beklenti oluşursa, CNBC-e Tüketim Endeksi de dipten dönüş için bir sinyal olarak algılanabilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...