'Veriler iyi ama görünüm belirsiz'

Veriler dünya ekonomisinde bir iyileşme olduğuna işaret ediyor. Avrupa Merkez Bankası yöneticileri iyileşme konusuna temkinli yaklaşıyor.

'Veriler iyi ama görünüm belirsiz'

Dünya ekonomisinden gelen veriler bir iyileşme olduğuna işaret ediyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası yöneticilerinin hafta boyunca yaptıkları açıklamalarla iyi gelen verilere rağmen iyileşme konusuna temkinli yaklaşmaları dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Mario Draghi, küresel finansal ve ekonomik krizin güç kaybettiğini ancak görünümün belirsiz olduğunu kaydetti.

Aynı zamanda Finansal İstikrar Forumu'nun ve İtalya Merkez Bankası'nın başkanı olan Draghi, devlet desteğinin geri çekilmesi halinde ise ekonomilerin yeniden zayıflayabileceği uyarısında bulundu. Draghi, iyileşmenin ancak kredi piyasalarının normale dönmesiyle sağlanabileceğini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Jose Manuel Gonzalez-Paramo da, küresel finansal krizin henüz bitmediğini ancak serbest düşüşün sona erdiğini söyledi.

İspanya basınına demeç veren Gonzalez-Paramo, bankaların Euro Bölgesi şirketlerine ve hanehalklarına kredi vermeye devam etmesi gerektiğini kaydetti. Gonzalez-Paramo, bankaları sermaye tabanlarını ve likiditelerini güçlendirmeye çağırdı.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Yves Mersch ise, Euro Bölgesi'nde yaşanan mevcut iyileşmenin sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Mersch, şu ana kadar yaşanan iyileşmenin kamu fonlarının kullanılmasıyla sağlandığını ifade etti. Mersch, iyileşmenin henüz özel sektör yatırımları ve yeni istihdamla desteklenmediği tespitinde bulundu.

ABD ile Avrupa'nın şu anki durumunu farklı değerlendirdiğini ifade eden Mersch, "ABD'de buna iyileşmenin başlangıcı, Avrupa'da ise krizin sonu deniyor" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...