Vestel'den 3.5 milyar dolarlık ciro hedefi

Vestel 2010'da 3.5 milyar dolar konsolide ciro hedefliyor. Grubun satın alma görüşmeleri sürüyor.

Vestel Şirketler Grubu Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, Vestel'in, Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya'dan oluşan konsolide cirosunun 2009'da 3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2010 yılı hedefinin 3.5 milyar dolar olduğunu belirtti.

Erdoğan, ayrıca 2-3 marka ile satın alma görüşmelerinin sürdüğünü ve bazılarının olumlu ya da olumsuz olarak 2010 içinde sonuçlanabileceğini söyledi.

Vestel'in 2009 ihracat performansının değerlendirildiği basın toplantısında Erdoğan, "2009'da 2.084 milyar dolarlık ihracat cirosu, toplamda ise 3 milyar dolarlık ciro elde ettik. 2010 yılında ihracatın 2.5 milyar dolar, toplam cironun ise 3.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini hedefliyoruz" dedi.

Vestel olarak satın almalara yönelik görüşmeler de yaptıklarını söyleyen Erdoğan, "Satın almayla ilgili olarak 2-3 markayla görüşüyoruz. Bunların bazıları olumlu ya da olumsuz 2010 içinde sonuçlanabilir" dedi.

Vestel'in sadece Aralık ayındaki ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38 artışla 213 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, bu artışın 2010'un ilk çeyreğinde de devam etmesini öngördüklerini söyledi.

Erdoğan, "Ocak, Şubat ve Mart'ta da aynı hızda olacağını öngörüyoruz. Kuvvetli pazarın 2010'da da devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Erdoğan, 2009 rakamlarına göre, Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci firması olduklarını açıkladı.

Vestel'in 2009'da yüzde 62 artışla 6 milyon adet LCD televizyon ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, sektördeki ortalama ihracat artışının ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan, 2010 hedefinin en az 8.5 milyon adet LCD televizyon ihracatı olduğunu belirtti.

AĞIRLIKLI YATIRIM AR-GE'YE
Vestel olarak 2009'da 105 milyon dolar seviyesinde yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, 2010'da da yatırımların bu seviyede olmasını planladıklarını ifade etti. Erdoğan yatırımların ağırlıkla olarak Ar-ge'ye yönelik olacağını, kapasite yatırımlarının ise çok az olacağını söyledi.

3D televizyon üretimine yönelik olarak çalışmaları olduğunu belirten Erdoğan, 2010 yılı içinde buna yönelik deneme üretimi gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Önümüzdeki dönemde beyaz eşya alanında ciro bazında önemli bir büyüme beklediklerini ifade eden Erdoğan, "Bu doğrultuda katma değeri yüksek, yüksek kaliteli ürünlere yöneleceğiz. Birim satış fiyatı yüksek ürünlere gidiyoruz. Örneğin çift kapılı ürünler, daha yüksek devirli çamaşır makineleriyle ciroyu ciddi artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, Vestel'in şu anda 127 ülkeye ihracatı bulunuyor. Vestel'in Avrupa'da ise LCD pazarında yüzde 15, çamaşır makinesinde yüzde 7, buzdolabında ise yüzde 6 pazar payı bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...