Viski ve votka AB'ye uydu, vergisi düştü

Türkiye, AB'ye uyum çerçevesinde viski ve votkadan alınan özel tüketim vergisinde indirime gitti, rakının vergisi ise 16 kuruş arttı.

Viski ve votka AB'ye uydu, vergisi düştü

Bakanlar Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren yeni düzenlemesiyle alkollü içkilerdeki özel tüketim vergisi rejimi değişti. Alkollü içkilerde nispi vergiler sıfırlandı, maktu vergiler de yeniden düzenlendi.


Buna göre, viskideki asgari maktu özel tüketim vergisi, içerdiği alkolün her bir litresi için 70,92 liradan 60 liraya düşürüldü. Cin ve votkada da 41,42 lira olan asgari maktu vergi 40 liraya indi.

Küsuratların da atıldığı yeni düzenlemede, rakının daha önce 35,84 lira olan maktu özel tüketim vergisi 36 liraya yükseltildi.

Taze üzüm şarabı ve üzüm şırasından alınan maktu ÖTV ile nisbi vergi oranlarında değişiklik yapılmazken, köpüklü şaraplarda nisbi vergi sıfırlandı, maktu ÖTV ise 11,21 liradan 11,25 liraya çıkarıldı.

Alkollü içkilerdeki vergi değişikliği, AB'ye uyum çerçevesinde gerçekleştirildi. AB tarafı, tam üyelik müzakerelerinde vergi faslının açılması için Türkiye'den ''alkollü ürünlerden alkol derecesine göre vergi alınması ve Tütün Fonunun kaldırılması''nı istemişti.

Türkiye, alkollü içkilerde yeni vergilemeye geçerken, Tütün Fonu'nun kaldırılmasına sıcak bakmadığını bildirmişti.

YORGANCIOĞLU: VERGİ DÜZENLEMESİ AB'Yİ TATMİN EDER
Mey İçki CEO'su ve aynı zamanda Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (Gisder) Başkanı Galip  Yorgancıoğlu, alkollü içkilerden alınacak vergiye ilişkin düzenlemenin hem sektörü hem de Avrupa Birliği'ni tatmin edici nitelikte  olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu bugün düzenlediği basın toplantısında, "Düzenleme ile hem AB'nin istediği şekilde nisbi vergilendirmeden maktu vergi uygulamasına geçildi, hem de votka ve viskiden alınan vergi indirildi. Bu AB ile müzakerelerde vergi faslının açılması için yeterli" dedi.

Yorgancıoğlu viskideki verginin yüzde 70'den 60'a, votkada ise 41.55'ten 40'a indiğini belirterek böylece daha önce 35/70 olan rakı- viski vergi oranının 36/60'a çekildiğini, bunun da Yunanistan'ın milli içkisi uzo ile diğer içkiler arasındaki 1/2 uygulaması ile örtüştüğünü söyledi.

VERGİ ARTIŞI RAKI FİYATINI ETKİLEMEYECEK
Yorgancıoğlu rakıdaki litre başına vergi artışının rakı fiyatlarına ve rakı üreticilerinin cirolarına bir etkisi olmayacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerindeki vergi faslının açılması için önemli şartlardan biri olan ve içkilerde alkol derecesine göre vergilendirilmesine dair kararname Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Sayfa Yükleniyor...