“Vize için mülteci akışı azalmalı”

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Türkiye'nin, AB'den daha rahat seyahat vizesi almak için mülteci akışını azaltması gerektiğini söyledi.

“Vize için mülteci akışı azalmalı”

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden (AB) daha rahat seyahat vizesi almak gibi tavizler istiyorsa Avrupa'ya gelen mülteci akışını azaltmayı başarması gerektiğini söyledi.

AB liderlerine bir mektup yazan Tusk, mülteci krizi konusunda Türkiye ile görüşmelere başlandığını hatırlattı.

AB yetkilileri Türkiye'nin görüşmelerde vizelerden muafiyetin artması, daha fazla AB fonu ve birliğe katılım görüşmelerinde ilerleme istediğini belirtiyor.

Tusk, üst düzey Avrupa Komisyonu yetkililerinin Ankara'ya yapacağı ziyaret öncesinde yazdığı mektupta "Türkiye ile bir anlaşma ancak mülteci akışını durdurması durumunda mantıklı olur. Verilecek tavizler ancak bu hedefe ulaşıldığında akla yatkın olur" dedi.

Türkiye'yi geçtiğimiz ay ziyaret eden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Brüksel ziyaretinde ağırlayan eski Polonya Başbakanı Tusk, Avrupa Komisyonu tarafından yapılan öneriler hakkında birlik içerisinde oybirliği yaratmaya çalışıyor.

Tusk, milyonlarca Suriyeli mülteciyi barındıran Ortadoğu ülkeleriyle daha çok işbirliği yapmanın "uzun soluklu" bir girişim olabileceği uyarısını yaparken, güvenli bölge çağrısı yapan Türkiye'nin isteklerinin aksine Rusya'nın bölgede başlattığı askeri operasyonun bölgedeki karışıklıkları artırdığına da dikkat çekti.

Almanya, Fransa ve diğer bazı AB ülkeleri yüksek nüfusa sahip ve çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'yi birliğe kabul etmekte tereddütlüyken, Erdoğan'ın diğer konuların yanında Kürtler ve medyaya yönelik politikalarına dair endişelerini belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...