Brexit olursa Vodafone İngiltere'yi terk edecek

Telekom devi Vodafone, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda Londra'da bulunan merkezlerini ülke dışına taşıyacağını duyurdu.

Brexit olursa Vodafone İngiltere'yi terk edecek

Vodafone'dan Brexit'in uygulamaya geçmesiyle İngiltere'deki merkezini taşıyabileceği uyarısında bulundu. Haber kuruluşlarına elektronik posta göndererek açıklama yapan şirket, Avrupa serbest dolaşım bölgesinde kalmanın kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Vodafone'un yöneticilerinden Vittorio Colao geçen hafta referandum öncesi bir televizyon kanalına verdiği röportajında İngiltere'nin AB'den ayrılmakla (Brexit) Vodafone'un uzun dönemli bütün planlarını tehlikeye atacağını açıkça belirtmişti.

KARIN YÜZDE 55'İ AB'DEN

AB'ye üye ülkelerde geniş bir pazara sahip olan Vodafone'un 2015 yılında açıkladığı net karın yüzde 55'i bu ülkelerden geliyor. Londra merkezli dev telekom şirketinin İngiltere'den kazandığı para ise karının sadece yüzde 11'ini oluşturuyor. Vodafone yıllık finans verilerini açıkladığı raporlarında İngiltere'nin para birimi Sterlin yerine Euro'yu kullanmaya başlamıştı. Şirket yaptığı açıklamada, "İngiltere'nin ayrılmasıyla olumlu katkıların kaçı masada olacağı oldukça meçhul" ifadelerine yer verilmişti.

DÜNYANIN 97. BÜYÜK ŞİRKETİ

Dünya üzerinde 26 ayrı ülkede bulunan Vodafone, İngiltere dışında 108 bin çalışanı buluyor. Şirket Financial Times'in Borsa listesinde dünyanın 97. büyük şirketi ünvanına sahip.

VODAFONE TEK DEĞİL

Brexit'in gündeme girmesinden itibaren İngitere'de birçok şirket ülkenin AB'den ayrılmasıyla birliğin sunduğu en büyük imkanlardan olan "tek pazar"a erişimin oldukça kısıtlanacağını ve bunun da büyük bir sorun olduğunu dile getirmişti. İngiltere'nin Kalkınma Bakanlığı'ndan Sajid Javid, dün ülkenin önde gelen şirketleriyle yaptığı toplantının ardından, "En büyük engel şirketlerin serbest pazara erişme hakkına sahip olmak istemeleri. Ben karar alma mekanizmalarında olmadığım için bunun sözünü veremem. Ancak bu konu benim birinci önceliğim" açıklamasını yapmıştı.

TELSİM'İN VODAFONE'A SATILMASI

İngiliz telekom devi Vodafone 2005 yılında Uzan ailesinin kurduğu Telsim'i 4 milyar 550 milyon dolar karşılığında satın alarak Türkiye'de faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketlerinden biri oldu. Şirketin adı 31 Mart 2007'ye kadar Telsim Vodafone'ken bu tarihten sonra sadece Vodafone olarak anılmaya başlandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Avrupa
  • Vodafone
  • Ekonomi
  • Avrupa Birliği
  • İngiltere
  • Dünya Ekonomisi
  • Şirketler

Sayfa Yükleniyor...