Whitney: ABD'de 2 milyon kişi işsiz kalacak

Wall Street’in ünlü analisti Meredith Whitney, "ABD'de 2 milyon kişinin işsiz kalacağını tahmin ediyorum. Önceden işsiz kalan 3 milyon kişi ise işe geri alınmayacak." diye konuştu.

Whitney: ABD'de 2 milyon kişi işsiz kalacak

Wall Street’in ünlü analisti, yaptığı isabetli tahminlerle tüm dünyada finans sektörünün takip ettiği nam-ı diğer 'Tatlı Cadı' Meredith Whitney, CNBC-e'nin 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Geleceği Görmek: Ekonomide 1000 günde neler olacak?'' konulu konferansta konuştu.


Whitney yaptığı konuşmada, ABD'de önümüzdeki 6 ay ve ötesinin kritik bir dönem olacağına işaret ederek, geçmişte federal düzeyde destek alan eyaletlerde bu dönemde sıkı kemer sıkma politikalarının hayata geçirileceğini söyledi.

Zenginlerin ağır vergiler getirilen eyaletlerden ayrılarak başka eyaletlere taşınacağını, bu kapsamda göç hareketleri gözleneceğini ifade eden Whitney, halihazırda toplam istihdamın yüzde 15'ini oluşturan 19 milyondan fazla kişinin devlet ya da yerel yönetimler için çalıştığını, burada yaşanacak işten çıkarmaların bütün istihdamı etkileyeceğini anlattı.

Whitney, "2 milyon kişinin işsiz kalacağını tahmin ediyorum. Önceden işsiz kalan 3 milyon kişi ise işe geri alınmayacak. Bankacılık sektöründe ise 1,5 yılda 5000, 2015'e kadar 10 bin banka şubesi kapanır. Önümüzdeki 2 yılda ABD finans piyasasının yüzde 42'si borcunu çevirmekte daha da zorlanacak. Emlak sektöründe ise arz yönünde kalıcı tahribat var. Önümüzdeki 18 ayda emlak fiyatlarının yüzde 7-8 gerilemesini bekliyoruz" diye konuştu.

Whitney, Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeli açısından önemli konumda bulunduğuna, ekonominin çeşitlilik arz ettiğine işaret ederek, ekonomideki çeşitliliğin işsizlikle mücadelede önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ticaret ortaklığı açısından iyi bir bölümlendirme yaptığını belirten Whitney, ''Bu, Türkiye'yi Avrupa'daki diğer ülkelere göre öne çıkarıyor. İhracat, ticaret hacmi için aynı şey geçerli'' dedi.

Whitney, ABD'deki vergi indiriminin uzatılmasına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

''Bu kadar kırılgan bir ortamda vergiyi artırmayı kimse istemez. Yani vergiyi artırmanın getireceği ilave bir fayda yok. Beni asıl endişelendiren, işsizlik maaşının süresinin 3 yıla yükseltilmesi. ABD'de 5 milyon iş ilanı, 10 milyon da işsiz var. İnsanlar, işsizlik maaşını kaybetmemek için iş başvurusu yapmıyor. Fed bu şekilde para basmaya devam ederse, bu ciddi bir şekilde enflasyona yansır, bu da fiyatlara, borsaya, her şeye yansır. Orta sınıf Fed'in politikalarından fayda sağlamıyor. Bence hükümet sorumluluk almak istemiyor, bütün sorunları Fed'in çözmesini bekliyor. Fed, siyasi bir kurum haline geldi.''

Sayfa Yükleniyor...