Yabancı ekonomistler seçim sonuçlarını değerlendirdi

Yabancı ekonomistler, Türkiye'de seçim sonrası ekonomik anlamda kısa vadede belirsizliğin hakim olabileceğini bildirdi.

Yabancı ekonomistler seçim sonuçlarını değerlendirdi

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, "Siyasi belirsizlik sürdükçe TL'de daha çok zayıflama ve volatil bir durum bekliyorum" dedi. Seçimin piyasalara etkisini değerlendiren Hungerland, genellikle seçimlerin ardından gerçekleşen kısa ve orta vadedeki siyasi istikrarsızlığın Türkiye'de yeni bir fasıl açılmasına neden olduğunu, yeniden seçim yapılırsa, hükümet ve ekonomi politikaları üzerinde büyük belirsizlikler ortaya çıkabileceğini belirtti.

Hungerland, şöyle devam etti: "Dolar/TL 2,8097 ile tarihi zirvesini gördü. Siyasi belirsizlik sürdükçe TL'de daha çok zayıflama ve volatil bir durum bekliyorum. Tahminlerimize göre aşağı yönlü riskler arttı. Siyasi istikrarsızlık ve zayıflayan ekonomisiyle Türkiye, tekrar yükselen enflasyonla mücadeleyi tehlikeye atabilir. Sonunda, yüksek siyasi istikrarsızlık, zayıf büyüme ve Merkez Bankası'na uygulanan baskının yanı sıra yüksek dış borçla geniş cari açık kombinasyonu Fed'in bir şahin hamlesine karşı Türkiye'yi daha savunmasız hale getirir."

''KISA VADEDE BELİRSİZLİK OLABİLİR''

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise 10 yılı aşkın bir süredir ilk defa Türkiye'nin uzun bir politik belirsizlikle karşı karşıya kaldığını belirterek, 4 partinin oluşturacağı parlamentoda farklı senaryolar olabileceğini ifade etti.

Türkiye'de ekonomik anlamda kısa vadede belirsizliğin hakim olabileceğinin altını çizen Matys, TL'nin, politikacıların ifadelerine karşı daha kırılgan ve hassas hale gelebileceğini, Merkez Bankası'nın, TL üzerindeki risklerin belirginleşmesi durumunda elindeki bütün araçları kullanmak zorunda kalacağını dile getirdi. Seçim sonrası dolar/TL'de sert hareketlerin sadece bir başlangıç olabileceğini ve 3 TL seviyesinin görülebileceğini kaydeden Matys, bu durumun gerçekleşmesi durumunda TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın faiz oranlarını Ocak 2014'teki gibi sert bir şekilde artırmak zorunda kalabileceğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...