Yabancı TL'ye koştu, dolar 1,50'nin altına indi

Yabancı girişinin sürmesiyle dolar içeride 1,50'nin altına geriledi. Uzmanlara göre, dolardaki düşüş sürecek.

Yabancı TL'ye koştu, dolar 1,50'nin altına indi

Risk iştahının etkisi ve gelişmekte olan ülkelere yabancı girişinin devam etmesine bağlı olarak Türk Lirası dolar karşısında değer kazanmayı sürdürürken, gösterge tahvilin faizi de düne göre gerileyerek dar bantta seyretti.

Bankalararası piyasada dolar 1,50'nin de altına geriledi. Dolar gün içinde en düşük 1,4990 TL'yi gördü.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Global olarak gelişmekte olan ülkelere giriş devam ediyor. Bugün ECB toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı piyasayı çok fazla etkilemedi, çünkü zaten faiz artırımı hafta başından beri fiyatlanmıştı, euro/dolar paritesi rekor seviyeler görmüştü. Bugün faiz artırımı olduğunda bu nedenle etkilenme olmadı hatta Trichet'nin konuşmasından parite biraz geriledi. Ancak Euro/dolardaki gerilemeye rağmen Türk lirası dolar karşısında değer kaybetmedi. Yabancı girişlerinin devam ettiğini görüyoruz, özellikle Londra tarafı alıcı. Türk Lirası'ndaki gerileme devam edecek gibi görünüyor" dedi.

EURO 15 AYIN ZİRVESİNDE
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gösterge faizi daha da artıracağı beklentileriyle değer kazanan Euro , ABD'de bütçe üzerinde devam eden görüşmeler dolayısıyla baskı altında olan dolar karşısında 1,4407'ye kadar yükselerek Ocak 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Doların altı para birimi karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi ise Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanış ve valörlüde ortalama yüzde 8.71, son işlemlerde ise spotta yüzde 8.69, valörlüde yüzde 8.66 seviyesinde olan 7 Kasım 2012 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.68/8.63 seviyesinden açıldı.

Bir bankanın bono masası yöneticisi, "TL'nin dolar karşısında değer kazanması bono tarafına da olumlu yansıyor. Dolardan çıkıp TL'ye geçen yabancılar, tahvilde alıcı oluyorlar. Risk iştahının devam ettiğini görüyoruz. Haftaya yapılacak ihaleler öncesinde satan lokaller de var,o nedenle faiz dar bantta seyrediyor, ancak çok yüksek bir işlem hacmi yok. ECB faiz kararından sonra da alım bira arttı ,yüzde 8.59 seviyesine indi ama sonra tekrar önceki seviyesine geldi, faiz kararı beklenti doğrultusunda oldu, bono piyasasında da fazla etkisi olmadı" dedi.

Aynı bankacı diğer gelişmekte olan ülkelere göre Türkiye'deki faizin halen çekici olduğunu belirtirken, yabancı girişinin devam etmesiyle faizin düşük seviyelerini korumayı sürdüreceğini söyledi.

Gösterge faiz bugün kapanışta spotta yüzde 8.66, valörlüde yüzde 8.64, son işlemlerde ise spotta yüzde 8.66, valörlüde yüzde 8.62 seviyesindeydi.

Sayfa Yükleniyor...