Yabancıların gözü Alanya'da

Türkiye'den mülk satın alan 100 bin 623 yabancının 23 bin 45'i Alanya'yı tercih etti. İşte ''Yabancıların Mülkiyet Edinimleri'' raporunun sonuçları...

Yabancıların gözü Alanya'da

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak hazırladığı ''Yabancıların Mülkiyet Edinimleri'' raporunda, Alanya'da mülk satın alan yabancıların sayısının 23 bin 45'e ulaştığı, bu kişilerin satın aldığı mülk sayısının ise 17 bin olduğu bildirildi.

Raporda, Türkiye'de daire satın alan toplam yabancı sayısının 44 ülkeden 100 bin 623 olduğu, Alanya'dan mülk satın alan yabancı oranının, Türkiye'de mülk satın alan yabancıların yüzde 22,90'ını (yaklaşık dörtte biri) oluşturduğu bilgisine yer verildi.

Türkiye'de yabancıların edindiği mülk sayısı ise 88 bin 900 olarak açıklandı.
        
İNGİLİZLER DE ALMANLAR DA BİRİNCİ
Rapora göre, Türkiye'de mülk edinen yabancılar arasında İngilizler birinci, Almanlar ikinci, Yunanlılar üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Almanlar'a ait mülk sayısı, İngilizler'den fazla.

30 bin 710 İngiliz, Türkiye'de 21 bin 421 mülk edinirken, 21 bin 678 Alman'ın 26 bin 365 mülk edindiği görüldü. 10 bin 902 Yunanistanlı, Türkiye'den 9 bin 954 mülk edinirken, bu kişilerin çoğunun Yunan asıllı Türkler olduğu bilgisine de raporda yer verildi.

ARAZİ SATIN ALANLAR ÇOK DÜŞÜK
Türkiye'den mülk edinen yabancıların yüzde 95'den fazlasının konut satın aldığı, arazi satın alanların oranının ise yüzde 5 civarında olduğu da kaydedildi. Alanya'dan mülk edinen yabancıların ise yüzde 99'unun konut satın aldığı ifade edildi.      

İLK SIRADA ALMANLAR VAR
Alanya'da mülk edinen yabancılar arasında ise Almanlar'ın birinci sırada yer aldığı görülüyor. 4 bin 655 Alman'ın 3 bin 287 mülk edindiği Alanya'da, 4 bin 266 Danimarkalı 3 bin 235 mülkün sahibi oldu. Alanya'da 3 bin 181 İrlandalı, 3 bin 160 Hollandalı, 2 bin 621 Norveçli ve 1580 İngiliz, mülk edinmiş durumda.        

İSTANBUL DÖRDÜNCÜ SIRADA
Türkiye'de yabancıların mülk edinme konusunda tercih ettikleri iller sıralamasında 26 bin 202 taşınmaz ile Antalya birinci, 12 bin 605 taşınmaz ile Muğla ikinci, 10 bin 401 taşınmaz ile Aydın üçüncü, 10 bin 9 taşınmaz ile İstanbul dördüncü sırada yer aldı.

Yerleşim birimleri bazında bakıldığında, 17 bin mülk ile Alanya'nın, Türkiye'de birinci sırada yer aldığı görülüyor.
       
İŞTE YILLARA GÖRE SATIŞ MİKTARLARI
Yıllara göre, Alanya'daki mülk satışlarına bakıldığında, 2005 yılından itibaren satışlarda düşüş yaşandığı yolundaki iddiaların da gerçeği yansıtmadığı görüldü. Yabancıya mülk satışında patlamanın yaşandığı 2003 yılında Alanya'daki yabancılara ait mülk sayısı 3 bin 496 oldu.

2005 yılında 7 bin 249'a ulaşan bu rakam, da artmaya devam ederek 2006'da 9 bin 331'e, 2007'de 12 bin 832'ye, 2008'de 14 bin 406'ya, 2009 yılında ise 17 bine ulaştı.

ALTSO'nun verileri 2009 yılı sonuna kadar olan süreyi kapsadığından 2010 yılının 10 aylık bölümünde de en az 2 bin dairenin daha satılmış olmasının muhtemel olduğu ve Alanya'daki yabancılara ait mülk sayısının 19 bini bulduğu bildirildi.        

Raporda, Türkiye'den mülk satın alan Almanlar'ın 21,47'si, İrlandalılar'ın yüzde 47,68'i, Danimarkalılar'ın yüzde 78,77'si, Hollandalılar'ın yüzde 60,99'u, Finlandiyalılar'ın ise yüzde 84,87'sinin Alanya'yı tercih ettiği görüldü.
        
KONUT ALAN YABANCILAR ALANYA'DA YAŞIYOR
Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nin verilerine göre, ilçede oturma izni bulunan 22 bin 715 yabancı uyruklu bulunuyor. Bu da, ilçede ev alanların ticari amaç taşımak yerine ilçede yaşamayı hedeflediği şeklinde yorumlanıyor.

Alanya'da oturma izni bulunan yabancılar arasında Ruslar birinci sırada yer alıyor. 4 bin 499 Rus'un oturma izni aldığı Alanya'da 3 bin 755 Danimarkalı, 3 bin 734 Alman, 1086 Norveçli, 984 Hollandalı'nın oturma izni bulunuyor. Karşılıklılık ilkesi bulunmadığı için daire satın alamayan Ruslar'ın, daire satın alabilmek için oturma izni aldıkları kaydedildi.        

İlçede yaşayan yabancıların 3 bin 139'unun çalışma izni bulunurken, bu alanda da Ruslar birinci sırada görülüyor. Alanya'da yaşayan bin 29 Rus'un çalışma izni bulunuyor.

Sadece tapu alabilmek için oturma izni alan Rus sayısının bin 582 olduğu da belirtilen Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre, ilçede Türklerle evli yabancı sayısının bin 603 olduğu belirtiliyor.
        
GAZİPAŞA HAVAALANININ ULUSLARARASI UÇUŞLARA AÇILMASI İLE BÜYÜK ARTIŞ YAŞANACAK
Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, Alanya'da yılda ortalama 2 ile 3 bin arasında daire satıldığını, 2010 yılının 10 aylık diliminde de 2000 civarında gayrimenkulün satıldığını belirterek, bunun da Alanya'nın ne derece potansiyeli olduğunu gösterdiğini söyledi.        

Gazipaşa havaalanının uluslararası uçuşlara açılması halinde, Alanya'da gayrimenkul satışlarında büyük bir patlama yaşanacağını vurgulayan Balıktay, şöyle konuştu:       

''Bilindiği gibi Türkiye'nin gayrimenkul satışlarının yüzde 23 gibi bir diliminin Alanya'da satılması, Alanya'nın bu sektörde ne denli bir önem taşıdığını gösteriyor. Ancak biz hala iddia ediyoruz: Avrupa'da Türkiye'yi ve Alanya'yı yeterince tanıtamıyor ve bu konuda yeterince çalışmalarda bulunamıyoruz. İspanya, emlak sektörünü emlak turizmi olarak lanse etmiş ve bugüne kadar iki milyonun üzerinde konut satmıştır. Fakat biz Türkiye olarak sadece 90 bin civarında gayrimenkul satmışız. Bu da gösteriyor ki bizim daha katetmemiz gereken çok mesafe var. İspanya gibi ülkeler devlet bütçesinden emlak turizminin tanıtımı için milyarlarca Euro harcarken biz henüz önümüzdeki havaalanını bile açamıyoruz.''
        
20 BİNDEN FAZLA HAZIR KONUT VAR
Alanya'da altyapısı ve çevre düzeniyle tam anlamında bitmiş 20 binden fazla konut bulunduğunu dile getiren Balıktay, bu konutların hepsinin alıcısını beklediğini ifade ederek, ''Eğer bu konutları satamıyorsak eksikliklerimizi gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum'' dedi.       

Alanya'daki inşaatların Avrupa standartlarında olduğunu da söyleyen Balıktay, şöyle konuştu:        

''Bu kadar kaliteli yapıların, Avrupa Birliği ülkelerindeki kriz nedeniyle satılamaması nedeniyle bizi gayrimenkul almak isteyen ancak henüz karşılıklılık ilkesi bulunmayan ülkelere, yani Kazakistan, Azerbaycan, İran ve Kuveyt gibi doğu ülkelerine yönelmeye itmiştir. Bilindiği gibi bu ülkeler gayrimenkul için büyük bir potansiyel. Bu ülkelerle karşılıklılık ilkesi imzalanırsa, inanıyoruz ki ülkemize milyarlarca avro nakit girecektir. Bu da ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak, Alanya'da yaşayan tüm kesimleri 2004 deki hızlı canlanmaya tekrar götürecektir.''      ,

12 AY TURİZM
Alanya'daki gayrimenkullerin tamamının satılması halinde turizmin 12 aya yayılmış olacağını da ifade eden Balıktay, İspanya'nın örnek alınması gerektiğini söyledi. İspanya'da emlak satışının inşaat değil, turizm sektörü olarak adlandırıldığının altını çizen Balıktay, ''Ülkemizdeki yeni moda (her şey dahil) sistemi tüm sektörleri vurmuştur. Bu bilinen bir gerçektir. Bunu aşmak için emlak turizmine verilmesi gereken önem bir kez daha ortaya çıkıyor. Bazı ülkeler emlak satabilmek için sahte cennetler yaratırken, biz elimizdeki gerçek cennetten faydalanamıyoruz'' dedi.




Sayfa Yükleniyor...