Yalıtımsızlığın kaybı: 11 milyar 250 milyon TL

Bu parayla 12 milyon 610 bin ailenin aylık gıda harcaması veya 17 milyon 120 bin öğrencinin okul masrafı karşılanabilir.

Yalıtımsızlığın kaybı: 11 milyar 250 milyon TL

Uluslararası kimya kuruluşlarından Dow Chemical'ın Türkiye'deki ayağı Dow Türkiye Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, küresel ısınmanın etkisiyle mevsimlerin değiştiği, hayatın zorlaştığı, enerji kaynaklarının hızla tükendiği ve enerji maliyetlerinin de aynı hızla arttığı çağımızda, ısı yalıtımının hem ekonomik hem de ekolojik bir yatırım olarak gittikçe önem kazandığını söyledi.        

Isı yalıtımı olmayan binaların ısıtma ve soğutma için yüzde 50 daha fazla enerji tükettiklerine dikkati çeken Topçu, bu nedenle atmosfere salınan fosil yakıtların sebep olduğu sera gazlarının çevreyi hızla kirlettiğini, küresel ısınmayı tetiklediğini hatırlattı.       

Türkiye'deki 17 milyon konutun yüzde 90'ının yalıtımsız olduğunu belirten Topçu, ''Yalıtımsız konutlar nedeniyle israf edilen enerjinin bedeli ise yılda ortalama 11 milyar 250 milyon TL gibi ciddi bir rakam tutuyor'' dedi.        

Topçu, yalıtımsızlık nedeniyle havaya savrulan para ile 2 milyar 250 milyon fidan dikilerek çevreye büyük bir katkı sağlanabileceğini bildirdi.        

Dört kişilik bir ailenin minimum aylık gıda harcamasının 892 TL olduğundan yola çıkan Topçu, yine israf edilen bu bütçe ile 12 milyon 610 bin ailenin aylık gıda harcamasının karşılanabileceğini belirtti. Bugün ülkemizde 623 bin kişinin açlık sınırında yaşadığını hatırlatan Topçu, bu rakamın göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurguladı.        

Topçu, tüm binaların ısı yalıtımlı olmasıyla sağlanacak tasarrufun, ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan eğitimsizliğe de çare olabileceğini ifade ederek, yalıtımsızlık nedeniyle boşa harcanan para ile 17 milyon 120 bin öğrencinin yıllık okul masrafının karşılanabileceğini söyledi.       

Isı yalıtımının Türkiye'nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alması gerektiğin anlatan Topçu, tüketicilerin mevcut binalara daha kolay yalıtım yaptırılabilmesi için yalıtım ürünlerindeki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve devlet destekli, düşük faizli kredilerin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...