Yapay ada battı!

Dubai'de 300 yapay adanın dünya haritası şeklinde satışa sunulduğu "The World" projesi, ekonomik kriz nedeniyle durduruldu .

Yapay ada battı!

Tek bir çivi bile çakılmayan projede İrlanda ve İngiltere'yi sembolize eden adaları 51 milyon Euroya satın alan emlak yatırımcısı intihar etti

Dubai'de 300 yapay adanın dünya haritası şeklinde satışa sunulduğu The World (Dünya) projesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle durduruldu. Palmiye adalarını inşa eden Dubai World'e bağlı Nakheel emlak ve inşaat firması kriz nedeniyle projeyi durdurdu.

Projede İrlanda'yı sembolize eden adayı 23 milyon, İngiltere'yi sembolize eden adayı ise 28 milyon Euroya satın alan İngiliz emlak yatırımcısı John O'Dolan intihar etti. Avustralya ve Yeni Zelanda'yı satın alan yatırımcılar ise iflas açıklaması yaptı.

Deposito ödeyen yandı

The World projesinin de ekonomik krize yenik düşmesinin ardından İngiliz Times gazetesine konuşan Dubaili bir emlak yatırımcısı, "Dünya projesi iptal edildi. Yalnızca El Maktum'un sahip olduğu adada çalışmalar devam ediyor" dedi. Yüzde 70 depozito ödeyen yatırımcılar ise panik içinde.

Son yıllarda tam anlamıyla bir inşaat patlaması yaşanan Dubai'de ekonomik kriz nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının oldukça gerilemesi birçok projenin iptal edilmesine ya da durdurulmasına sebep oldu. Dubai'de durdurulan inşaat projelerinin büyüklüğünün 205 milyar Euroya ulaştığı, Birleşik Arap Emirlikleri hükümetinin inşaat sektörünü içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarmak için 20 milyar dolarlık sermaye girişi yaptığı belirtiliyor. Dubai Şeyhi El Maktum ise, "İptal edilen projeler yok, sadece ertelemeler var. Bazı gazeteler durumu abartmaya çalışıyorlar ama meyve veren ağaç taşlanır" dedi.

Dev bir kum havuzunu andırıyor

Dünyanın en zenginleri için satışa sunulacağı öne sürülen adalar için milyonlarca ton kaya denize döküldü ancak adalarda şu anda bir tek çivi bile çakılmıyor. Proje dev bir kum havuzunu andırıyor. The World'de inşaatına devam edilen tek adanın, Dubai Şeyhi El Maktum'un adası olduğu belirtildi.

En ucuzu 15 milyon dolardı

Krizden önce en sade adanın fiyatı 15 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Ada fiyatları 250 milyon dolara kadar çıkıyordu. Adacıkların satışı için 'Şimdi ilk kez elinize dünyayı sadece ziyaret etmek için değil, ondan bir parçaya da sahip olabilmek için bir fırsat geçti'sloganı kullanılıyordu. Aralarında Victoria ve David Beckham, Brad Pitt ve Angelina Jolie ile Formula 1 şampiyonu Michael Schumacher'in bulunduğu pek çok ünlüye reklam için ada hediye edilmişti.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...