Yapı Kredi: İtalyan ortak için vazgeçilmeziz

Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın, Yapı Kredi'nin, İtalyan ortak Unicredit açısından vazgeçilmez konumda olduğunu söyledi. Açıkalın, sektörde kârlılığın yüzde 10 daralacağını öngördü.

Yapı Kredi: İtalyan ortak için vazgeçilmeziz

Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın, enflasyondan kaynaklanan maliyet artışı, fonlama maliyetleri, regülasyon etkenleri ve ayrıca karşılıklara bağlı olarak sektörün kârında bu sene yüzde 10'a kadar bir daralma olabileceğini, kredilerde büyümenin ise sektör için yaklaşık yüzde 15, Yapı Kredi için ise yüzde 17-18 civarında gerçekleşmesini tahmin ettiklerini söyledi.

İtalyan Unicredit ve Koç grubunun eşit ortaklığı ile faaliyet gösteren Yapı Kredi'nin 2011 yılı solo net kârı, sektöre yönelik alınan önlemlerin etkisiyle daralan marjlar nedeniyle, bir önceki yıla göre yüzde 9.8 azalışla 1.86 milyar lira olarak açıklanırken, 2011 son çeyrek kârı ise, bankanın kredi faizlerini yukarı yönlü fiyatlamasıyla artan net faiz gelirleri ve fonlama maliyetlerinin kontrolünün de desteğiyle yüzde 68.9 artışla 474.6 milyon lira olarak beklentilere paralel açıklanmıştı.

Açıkalın, dün akşam düzenlenen basınla sohbet toplantısında, yabancı bankaların Türkiye'den çıkma eğilimi olduğu, bunun Yapı Kredi'nin İtalyan ortağı için söz konusu olup olmayacağı şeklinde gazetecilerin sorusu üzerine, "Yapı Kredi'nin her iki ortağı da bankanın büyüme performansından memnun" dedi ve Unicredit'in sermaye yeterlilik rasyosu açısından iyi bir seviyede olduğunu söyledi. Açıkalın, "Yapı Kredi, İtalyan ortağımız açısından vazgeçilmez konumda" diye konuştu.

Sektör kârının 2011'de yüzde 10 daralmasının ardından 2012'deki kâr büyüme tahmini ile ilgili bir soru üzerine Açıkalın, "Enflasyondan kaynaklanan maliyet artışı, fonlama maliyetleri, regülasyon etkenleri ve ayrıca karşılıklara bağlı aşağı yukarı yüzde 10'a kadar bir daralma olur. Tahsili gecikmiş alacaklarda bir miktar artış olur" dedi.

Açıkalın, 2012'de ilk üç aydaki sektör kredi büyümesinin kredi kartları ve KOBİ'lerden geldiğini belirterek, "Kredilerdeki yavaşlama konusu, TCMB'nin cari açıkla mücadelesi için önemli olduğundan buna kısa süreli bakmamak lazım. Biz ekonominin yüzde 3.6 büyümesini bekliyoruz. Yumuşak inişe dikkat etmek lazım şu anda ilk üç ayda gerçekleşen kredi büyümesine bakıldığında sektör için yüzde 15 olan kredi büyüme tahminimizi değiştirmiyoruz. Bu rakamlar yüzde 3.5-4'lük büyüme tahmini destekliyor. Biz yumuşak iniş senaryosuna inanıyoruz, Merkez Bankası da şu ana kadar iyi gidiyor" şeklinde konuştu.

Sektörde mevduatın yüzde 12-13 büyümesini beklediklerini söyleyen Açıkalın, sektörde doğru ayrışan, doğru konumlanan bankaların öne çıkacağını belirterek, şu anda 600,000 KOBİ müşterileri olduğunu ve hedeflerinin bu sayıyı yıl sonunda 700,000'e çıkarmak olduğunu kaydetti.

Yapı Kredi'nin hedefini, "Özvarlık getirisi açısından en yüksek bankalardan biri olmak" olarak tanımlayan Açıkalın, büyüme hedeflerinde içeriye konsantrasyona dışarıya göre daha öncelik verdiklerini söyledi.

AZERBAYCAN'DA İKİ ŞUBE AÇILACAK
Yurtdışında ise Azerbaycan'da bu sene iki şube açacaklarını ve orada bazı atılımlar planladıklarını söyleyen Açıkalın, borçlanma aracı olarak sukukun önemi ile ilgili bir soru üzerine, hazine bonolarının cazibesini yitirmeye başlamasıyla sektörde borçlanma araçlarının cazibesinin giderek artacağını alternatif yatırım araçlarının her zaman önemli olduğunu, bu nedenle sukukun da değerlendirebilir bir enstrüman olduğunu kaydetti.

Yapı Kredi'nin büyüme hedefleri ile ilgili olarak da, "2012'de bireyler, küçük işletmeler ve proje finansmanlarının desteğiyle kredilerde yüzde 17- 18 büyürüz, mevduatta ise yüzde 15 civarı büyürüz, sektörden daha iyi performans gösteririz" dedi ve bankacılık aktivitelerini sürdürülebilir marjlı tarafa doğru yönetmek gerektiğini kaydetti.

Daha önce 2008 yılında satışa çıkan ancak iptal olan Yapı Kredi Sigorta'nın satışının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, "2008'de niyetlenmiştik sonra iptal oldu. O zamanki iş planına bakıldığında beklentiden daha iyi performans yakalandı. İki yıldır teknik olarak kârlı büyüyen tek şirket" dedi.

Sayfa Yükleniyor...