Yapı Kredi Sigorta Allianz'a satıldı

Alman Sigorta şirketi Allianz Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik'i satın almak için anlaştı.

Yapı Kredi Sigorta Allianz'a satıldı

Yapı Kredi, sigorta şirketinin satışı için 120 yıllık köklü geçmişiyle Avrupa’nın önde gelen sigortacılık ve varlık yönetimi grubu Allianz ile anlaşmaya vardı.

Satış anlaşmasının yanısıra Yapı Kredi, Allianz ile Türkiye’deki hayat dışı sigorta, hayat sigortası ve emeklilik ürünlerinin alternatif dağıtım kanalları ve 928 şubesi ile müşterilerine sunulması konusunda da 15 yıl süreli stratejik dağıtım anlaşması da imzaladı.

Söz konusu anlaşmaya göre, Allianz, Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik’in yüzde 100’üne 1.906 milyon TL değer biçmiş oldu.

Allianz, satış sürecinin tamamlanmasının ardından satış işlemi için Yapı Kredi’ye 1,602 milyon TL tutarında ödeme yapacak.

Yapı Kredi, Yapı Kredi Sigorta’nın yüzde 94’üne, Yapı Kredi Sigorta ise Yapı Kredi Emeklilik’in yüzde 100’üne sahip. Allianz ile yapılan anlaşma kapsamında Yapı Kredi, Yapı Kredi Sigorta’daki yüzde 94 oranındaki payını Allianz’a satacak. Banka, Yapı Kredi Emeklilik’te yüzde 20 oranında pay sahibi olacak.

Pay devri, Hazine Müsteşarlığı ve Rekabet Kurulu onaylarının ve diğer yasal izinlerin alınmasının ardından gerçekleştirilecek.

Ayrıca, Yapı Kredi Sigorta'nın, Yapı Kredi Emeklilik'te sahip olduğu ve sermayesinin yüzde 19.93'ünü temsil eden 11.56 milyon lira nominal değerli payın 188.1 milyon liraya Yapı Kredi Bankası atarafından satın alınması için de hisse alım sözleşmesi imzalandı.

Açıklamada, Yapı Kredi Bankası ile Yapı Kredi Emeklilik arasında 15 yıl süreli Yapı Kredi Emeklilik'e ait hayat sigortası ürünlerinin münhasıran dağıtımı, pazarlanması ve satımı için ilk üç yılı sabit komisyon oranlı, daha sonrasında her iki yılda bir komisyon oranları gözden geçirilecek olan ve performansa dayalı olmak üzere ek komisyon ödemelerini içeren bir 'Hayat Sigortaları Acentelik Sözleşmesi' imzalanmasına da karar verildiği ifade edildi.

Ayrıca, banka ile Yapı Kredi Sigorta arasında 15 yıl süreli Yapı Kredi Sigorta'ya ait hayat dışı sigorta ürünlerinin münhasıran dağıtımı, pazarlanması ve satımı için ilk üç yılı sabit komisyon oranlı, daha sonrasında her iki yılda bir komisyon oranları gözden geçirilecek olan 'Hayat Dışı Sigorta İçin Acentelik Sözleşmesi' imzalandı.

AÇIKALIN: BERABER YÜRÜYECEĞİMİZ BİR ORTAK SEÇTİK
Gelişmekte olan Türk ekonomisinin de etkisiyle Türk sigorta sektörünün dünyada dikkat çeken pazarlardan biri olduğunu vurgulayan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, "Performansı ile sektörde öncü konumda olan Yapı Kredi Sigorta ve müşterilerin hayatında yarattığı katma değer ile önemli bir yeri olan Yapı Kredi Emeklilik şirketlerimiz satış sürecinde, birçok güçlü uluslararası kurumdan yoğun bir ilgi gördü. Bu süreç sonucunda Allianz ile anlaşmaya varmaktan mutluyuz. Bu anlaşma sigorta ve emeklilik ürünlerinin bankamızın geniş hizmet ağı üzerinden müşterilere sunulmasını da içermektedir. Böylelikle, bu sektörde beraber yürüyebileceğimiz, stratejik işbirliğini pekiştireceğimiz ve müşterilerimizle birlikte katma değer yaratacağımız bir iş ortağı seçmiş olduk" dedi.

BATE: PAZAR LİDERİ OLARAK DEVAM ETME FIRSATI
Allianz SE Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Bäte ise "Türkiye, 75 milyonluk genç nüfusuyla, ekonomik açıdan bakılırsa sigorta konusunda güçlü bir şekilde büyüyen bir pazar. Yapı Kredi ile yapılan bu satın alma işlemi, Avrupa ve Ortadoğu/Orta Asya arasında önemli bir köprü görevi gören Avrupa’nın önemli büyüyen pazarlarından birinde pazar lideri olarak devam etme fırsatını veriyor. Bu satın alma, Allianz’ın büyüyen pazarlarda konumunu güçlendirmesi adına uyguladığı satın alma stratejisi ile birebir örtüşüyor" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...