Yarım puan artış geldi, memur zammı 4+4

Hakem Kurulu memur zammı için son sözünü söyledi: 2012 için yüzde 4+4, 2013 için 3+4... Karara tepki gösteren memur konfederasyonları yeni eylem hazırlığında olduklarını açıkladı.

Yarım puan artış geldi, memur zammı 4+4

Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren zam oranları netleşti.

Memur zamlarını belirlemek için toplanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 2012 için yüzde 4+4, 2013 için yüzde 3+3 zam verilmesini kararlaştırdı.

Hakem Kurulu, 2012 için zam oranını hükümetin teklifine göre sadece yarım puan artırdı. Hükümet 2012 için yüzde 3.5+4 zam teklif etmişti.

Memurlar 5.5 aylık birikmiş farklarını ve zamlı maaşlarını 15 Haziran'da alabilecek.

YENİ EYLEM HAZIRLIĞI
Bu karara memur kanadından tepki gecikmedi. Kararın kabul edilemez olduğunu söyleyen KESK Başkanı Lami Özgen, "Hakem Kurulu, hükümetin gölgesi altında tutum sergilemiştir" dedi.

Verilen zam oranını beğenmeyen memur konfederasyonları ise 'yeni eylem hazırlığında olduklarını' açıkladı.

KARAR 6'YA KARŞI 5 OYLA
Sendika yetkilileri, kararın 6'ya karşı 5 oy ile alındığını belirtti. Kurulun kararı bağlayıcı ve nihai karar olarak kabul görecek. Karara itiraz edilemeyecek.

Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığındaki 11 kişilik kurulda hükümet ve memur, 4'er üyeyle temsil ediliyor. Kurulda ayrıca iki üniversite temsilcisi bulunuyor.

'KATILIM' UZLAŞMAZLIĞI
Toplantı öncesinde sendikalar arasında katılım konusunda bir anlaşmazlık yaşandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Hakem Kurulu'nda sendikaların taleplerinin değerlendirilmediğini öne sürerek, Memur-Sen'e kurulun toplantısına katılmama çağrısında bulundu. Ancak Memur-Sen toplantıya katılacağını açıklayınca, Türkiye Kamu-Sen ve KESK de toplantıya katılma kararı aldı.

21 GÜNDE ANLAŞMA ÇIKMADI
Hükümet ve memurun 21 gün süren toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştı. Hükümet 2012 için yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5+4'e yükseltmişti. 2013 yılı teklifi de yarım puan artırarak yüzde 3+3'e çıkarılmıştı. Memurlar en az yüzde 16 zam istiyordu.

MEMURLAR İŞ BIRAKTI
Zam oranını yetersiz bulan memurlar 23 Mayıs'ta bir günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.

Sayfa Yükleniyor...