Yaş çay alım fiyatı açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, çay fiyatını bu sene 13 kuruşluk destekle birlikte 3,03 lira olarak belirlediklerini söyledi.

Yaş çay alım fiyatı açıklandı

Son dakika haberi! 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'de ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 2019 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, düşündüklerinin de ötesinde bir çay fiyatı açıklamaları konusunda kendilerine cesaret verdiğini belirterek, "Bölge insanlarını, sizleri, hemşehrilerini çok seviyor, sizlere çok selamlarını iletiyor" ifadesini kullandı.

Gerek yaş çay gerek kuru çay üreticilerinin finansmana erişimini kolaylaştırmak bağlamında Ziraat Bankası ile görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Pakdemirli, "KGF ile de görüşmelerimiz devam ediyor, henüz neticelendiremedik. Bugün itibariyle bu neticeyi de vermek isterdim ama hızlı bir şekilde burada da finansmana erişimi kolaylaştırmak anlamında da bir gayretimiz olacak, üreticimizi rahatlatmak anlamında" diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, mazot ve gübre desteğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bu aynen devam ediyor, yani mazot ve gübre desteğimiz 15,35 kuruş olarak devam edecek. İlave primimiz vardı geçen yıl hatırlarsanız 13 kuruş, bu da devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizi cesaretlendirmesiyle çay fiyatını bu sene 2,90 olarak belirledik. 2,90 lira, artı 13 kuruş destekleme, 3,03 lira. Mazot ve gübre desteği de devam ediyor."

Bakan Pakdemirli, çay fiyatı ve çay sezonunun hayırlara vesile olmasını diledi.

Pakdemirli, bakanlığın kentteki yatırımlarına ilişkin de bilgi verdi. Son 17 yılda Rize'ye Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2,6 milyon lira sadece hibe verdiklerini belirten Pakdemirli, "Tarımsal desteklerimiz 3,1 milyondan 282 milyona gelmiş, tam 90 misli artırmışız. Bununla beraber tarımsal hasılamız da üreticimizle hakkını vererek tarımsal hasılamız 4 kat artırmış. Yani 386 milyondan 1,5 milyar liraya tarımsal hasıla artmış" diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, son 17 yılda Rize'ye 880 milyon lira yatırım yaptıklarına değinerek, "56 dere ıslahı, 21 taşkın koruma tesisi, 8 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Şehir ormanı, bal ormanı, 6 mesire yeri tesis ettik. 2 bin 600 orman köylüsüne 19 milyon lira hibe desteği sağladık" ifadesini kullandı.

Türkiye dışında 30 ülkede daha çay üretildiğine değinen Bakan Pakdemirli, "Ama bana göre dünyanın en güzel çayını biz üretiyoruz. Bununla beraber tabii ki kendimizi de rehavete kaptırmamamız gerekiyor. Bu güzel ülkede güzel ürettiğimiz çayların daha da güzel olması için çaba sarf edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Pakdemirli, ÇAYKUR'un bugüne kadar ürettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Katma değer üretti, marka üretti. Hakikaten ÇAYKUR bir devlet kuruluşu olmasına rağmen ticari piyasalarla rekabet edebilecek bir güçte ve büyüklükle bir marka yarattı. Bu tabii ki de sadece ÇAYKUR değil, bölge üreticisiyle beraber de yürütülüyor çünkü tarım ürünlerinin, gıda ürünlerinin çevrildiği dönemlerde mutlaka ve mutlaka işin tarım tarafı olması gerekiyor. Bölge üreticisiyle beraber çok büyük bir marka ortaya çıktı."

Pakdemirli, 2018 yılında aşağı yukarı kabaca 732 bin ton yaş çay alımını ÇAYKUR'un yaptığını ifade ederek, müstahsile de 1 milyar 768 milyon lira peşin ödemede bulunduğunu kaydetti.

"GAYRETİMİZ BÖLGEMİZDEKİ ÇAY ÜRETİCİMİZİ MAĞDUR ETMEMEK"

ÇAYKUR'un 2018'de 134 bin ton kuru çay ürettiğini kaydeden Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Satış olarak da 105 bin ton civarında satışla 2018 yılını kapatmış olduk. Bakanlığımız 2018 yılında budama desteği olarak 166 milyon lira ürün kaybı bedelini de 22 Haziran 2018'de ödemiştir. Destekleme primi olarak da 192 milyon lirayı 22 Mart 2019 tarihinde Bakanlığımız ödedi. Tüm amacımız, gayretimiz bölgemizdeki çay üreticimizi, müstahsilimizi mağdur etmemek. Devlet imkanları müsait olduğu sürece en hızlı şekilde destekleme primlerini ödeme gayretinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Organik çay için de ÇAYKUR bütçesinden de 68 milyon lira ek ödememizi yapmış bulunuyoruz."

Pakdemirli, çay bahçelerinin yaşlandığını ve yenilenmesi gerektiğini belirterek, Bakanlık olarak bu konuda da üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

Yakın bir zamanda da en yaşlılardan başlamak üzere pilot projelerle bu işleri yapacaklarını aktaran Pakdemirli, "Hep birlikte her zaman Bakanlığımız sizlerin emrinde, il müdürlüğümüz, ilçe müdürlüklerimiz sizlerin emrinde. Bu bahçelerin yenilenmesi ile ilgili en azından en hızlı hareket etme konusunda biz her türlü teknik desteği vermeye hazırız. Plan vermeye hazırız" diye konuştu.

Pakdemirli, çay toplanmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, aşırı gübreleme gibi yaşanan bazı sıkıntılara da değindi.

Kaçak çayla ilgili de değerlendirmede bulunan Pakdemirli, "Devlet ve hükümet olarak da kaçak çayın Türkiye'ye girmemesi için her türlü tedbir alınmıştır, alınmaya da devam edecektir" dedi.

ÇAYA LİMON DİLİMLERİ EKLEMEK FAYDALI MI? (VİDEO)

Sayfa Yükleniyor...