Cumhurbaşkanı Erdoğan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, madenlere ve emeklilere yönelik düzenlemelerin yer aldığı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu onayladı. Maden ocaklarında yaşam odası bulunması artık  zorunlu hale geldi. Bin liranın altında maaş alan emeklilere yüz lira zam yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu onayladı. Buna göre, madenlerde yaşam odası bulunması artık yasal zorunluluk haline dönüştü. Ermenek'te ölen madencilerin yakınlarına  da 6 ay süreyle asgari ücretin iki katı ödeme yapılacak.

Kanunla, madenlere işçilerin bulundukları yerleri ve giriş çıkışları gösteren takip sistemi kurulacak. Hayati tehlike oluşturabilecek şekilde üretim zorlaması iş durdurma sebebi sayılacak.

Ölümlü iş kazası meydana gelen madenlerde, yargının kusurlu bulduğu işveren 2 yıl kamu ihalelerine giremeyecek.

Maden sahiplerinin mallarına TMSF el koyduğunda, satıştan elde edilecek gelir öncelikle işçilerin haklarının ödenmesi için kullanılacak 

EMEKLİLERE YÖNELİK DÜZENLEMELER

Kanunda madecilere yönelik düzenlemerin yanı sıra emeklilere yönelik düzenlemeler de yer alıyor.

Buna göre, maaşı 1000 liranın altında olan emeklilere zammı temmuz ayında 100 lira zam yapılacak.

Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10’a düşürülecek. Ayrıca, 65 yaş aylığı da 145 liradan 200 liraya çıkarılacak.

İstihdam ve teşvikle ilgili düzenlemelerin yer aldığı kanunla, genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.

Sayfa Yükleniyor...