Yatırımcının Euro korkusu tavan yaptı

BofA Merrill Lynch Fon Yöneticileri Araştırması, yatırımcı güveninin azaldığını ve Euro ile ilgili korkuların tavan yaptığını gösteriyor.

Yatırımcının Euro korkusu tavan yaptı

BofA Merrill Lynch Haziran ayı Fon Yöneticileri Araştırması’na göre yatırımcıların küresel ekonomik büyümeye ve şirketlerin kârlarını iyileştirme kabiliyetine olan inançları önemli ölçüde azaldı.

Küresel hisse senetlerinin yüzde 7.5 oranında düşüş gösterdiği bir dönemde gerçekleştirilen araştırmaya göre, katılımcılar arasında önümüzdeki 12 ay içinde dünya ekonomisinin güçleneceğine inananların oranı, Nisan ayındaki yüzde 61 ve Mayıs ayındaki yüzde 42’den net yüzde 24’e düştü. Küresel yatırımcılar şirket kârları konusunda da aynı kaygıları ifade ettiler.

İki ay önceki yüzde 67 ve Mayıs ayındaki yüzde 47’den sonra, araştırmaya katılanlar arasında önümüzdeki 12 ay içinde kârların iyileşeceğine inananların oranı net yüzde 28 oldu. Araştırmaya katılanlar arasında şirketlerin faaliyet kârlarının önümüzdeki yıl iyileşmesini bekleyenlerin oranı da son iki ayda yarı yarıya azalarak net yüzde 19’a indi.

Yatırımcılar piyasanın likiditesi konusunda daha büyük kaygıları dile getirirken araştırmaya katılanlar arasında likiditeyi “zayıf” olarak ifade edenlerin oranı, Nisan ayındaki net yüzde 22’den net yüzde 42’ye yükseldi. Ancak genelde risk iştahının istikrarını koruduğu görüldü. Ortalama nakit pozisyonları Mayıs ayındaki yüzde 4,3’e göre küçük bir düşüşle yüzde 4,1 oldu.

KÜRESEL YATIRIMCI AVRUPA’NIN KURTULUŞUNA HAZIR
Küresel yatırımcıların Avrupa’ya karşı olumsuz bakışı Mayıs ayı araştırmasındaki en kötü durumu geri bırakarak olumlu yönde yükselişe geçmiş gibi görünüyor. Küresel yatırımcılar Avrupa hisse senetlerinin ve Euro'nun geleceği konusunda daha umutlular.

Küresel araştırmaya katılanlar arasında Euro'nun önümüzdeki yıl değer kazanacağını öngörenlerin oranı Mayıs ayındaki net yüzde 7’den net yüzde 19’a çıktı. Bu arada yatırımcılarla dolar arasındaki ilişki de biraz soğudu. Doların değerinin olması gerekenin altında olduğunu düşünen yatırımcıların oranının net yüzde 29 yükselmesinin üzerinden daha bir ay geçmiş olmasına rağmen bugün yatırımcılar doların değeri konusunda nötr durumdalar.

Bölgesel araştırmaya göre önümüzdeki yıl bölgenin ekonomisinin iyileşmesini bekleyen Avrupalı fon yöneticilerinin oranı Mayıs ayındaki net yüzde 23’ten düşerek bu ay ancak net yüzde 7 oldu. Önümüzdeki 12 ay içinde kazançların iyileşeceğini öngören Avrupalı portföy yöneticilerinin oranı da yine aynı şekilde Nisan ayındaki net yüzde 74’ten keskin bir düşüşle net yüzde 20’ye geriledi.

Araştırmaya katılanlar arasında en çok gösterge altı konuma getirmek istedikleri bölgenin Euro Bölgesi olduğunu belirtenlerin oranı bir ay önceki net yüzde 30’dan sert bir düşüşle net yüzde 12’ye geriledi. Yine araştırmaya katılanlar arasında şirket kârları açısından geleceği en zayıf görünenin Euro Bölgesi olduğuna işaret edenlerin oranı da Mayıs ayındaki yüzde 41’den yüzde 33’e düştü. Euro Bölgesi hisse senetlerinde gösterge altı konumda olan küresel yatırımcıların oranı da bir ay önceki net yüzde 34’ten net yüzde 27’ye indi.

Buna karşılık, bölgedeki yatırımcılar bir yıldan fazla bir süredir en sıkıntılı günlerini yaşıyorlar. Bölgesel araştırmaya göre önümüzdeki yıl bölgenin ekonomisinin iyileşmesini bekleyen Avrupalı fon yöneticilerinin oranı Mayıs ayındaki net yüzde 23’ten düşerek bu ay ancak net yüzde 7 oldu. Önümüzdeki 12 ay içinde kazançların iyileşeceğini öngören Avrupalı portföy yöneticilerinin oranı da yine aynı şekilde Nisan ayındaki net yüzde 74’ten keskin bir düşüşle net yüzde 20’ye geriledi.

Çin’e duyulan güven de 2009 Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Önümüzdeki 12 ay içinde Çin ekonomisinin zayıflayacağını düşünen fon yöneticilerinin oranı, daha Nisan ayında Çin ekonomisinin iyileşeceğini öngörenlerin net yüzde 21 olan oranından büyük bir geri dönüşle, net yüzde 27 oldu. Bu durumdan Çin’in geleceğiyle çok yakın korelasyon gösteren emtialar da zararlı çıktı. Bu varlık sınıfında gösterge üstü konumda olan küresel yatırımcıların oranı bir ay önceki net yüzde 17’den düşüşle ancak net yüzde 4 oldu.

Sayfa Yükleniyor...